Temperaturen gaan weer omhoog, maar verbranden kan ook bij koud aprilweer

MEDEMBLIK – Hoewel warm lenteweer nog op zich laat wachten, neemt de kans om te verbranden vanaf eind deze week toe. Ook wanneer het nog niet erg warm is, maar wel flink zonnig, kan je in april al gemakkelijk verbranden. De temperatuur en de zonkracht (hoeveelheid UV-straling) hebben dan ook niets met elkaar te maken.

Vanaf vrijdag wordt dagelijks zonkracht 4 verwacht en na het weekend wordt voor het uiterste zuiden van het land UV-index 5 berekend. Deze zonkracht wordt behaald tussen 12 en 15 uur. In de ochtend en later op de middag is de zonkracht lager. Een onbeschermde en gevoelige huid kan bij zonkracht 4 al na een half uur verbranden. Een minder gevoelige huid kan binnen één uur verbranden. Bij zonkracht 5 gaat het om 20-40 minuten.

Jaco van Wezel van Weeronline zegt hierover: ,,Ondanks de zonnige perioden is het door een schrale wind vrijdag en in het weekend met 12-14 graden nog niet warm. Toch kan onze huid ook dan snel verbranden. De temperatuur heeft namelijk geen invloed op de zonkracht en dat maakt het verraderlijk. Doordat de huid niet warm is hebben mensen niet in de gaten dat ze kunnen verbranden. Het is altijd aan te raden om bij zonkracht 4 of hoger voor voldoende bescherming te zorgen, want zelfs als je niet verbrandt kan de huid beschadigen en verouderen door UV-licht.

De zonkracht wordt hoofdzakelijk bepaald door de stand van de zon, de hoeveelheid bewolking en fluctuaties in de dikte van de ozonlaag. Weerkaatsing van zonlicht door bijvoorbeeld zand en water kan de zonkracht met 10 tot 20 procent verhogen.

Voordelen van een hogere zonkracht: aanmaak van vitamine D

Er is ook een positief effect van de krachtige aprilzon. Vanaf zonkracht 3 wordt door ons lichaam namelijk vitamine D aangemaakt. Deze vitamine is goed voor onze botten en weerstand. Voor de aanmaak van vitamine D is voor veel mensen 5 tot 15 minuten in de zon per dag al voldoende. Met zonkracht 4 kan een gevoelige huid zonder bescherming voldoende vitamine D aanmaken zonder te verbranden, maar ook met zonnebrandcrème wordt (zeker bij een hogere zonkracht) nog vitamine D aangemaakt.

Reageren via facebook