Zo geef je kids verantwoordelijkheid voor eigen tas

INGEZONDEN MEDEDELING – Je kind een eigen tas of rugzak geven kan helpen bij het vergroten van zijn of haar verantwoordelijksgevoel. En dit kan al vanaf jonge leeftijd. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind zich ook echt verantwoordelijk voelt voor de tas? Hieronder vind je een aantal tips en tricks.

1.  Laat ze zelf een tas uitkiezen

Laat je kind zelf de tas kiezen, uiteraard binnen jouw budget en mogelijkheden. Als kinderen zelf de tas uitkiezen, voelen ze zich sneller eigenaar van de tas. En zo voelen ze ook meer verantwoordelijkheid. Je kunt uiteraard een voorselectie maken en je kind de uiteindelijke keus geven. Spreek eventueel van tevoren af dat ze de tas van hun keuze moeten dragen tot hij niet meer bruikbaar is.

2.  Geef een stoere tas met naam

Geef je kind een gepersonaliseerde tas met zijn of haar eigen naam en een leuke illustratie. Koop bijvoorbeeld een speciale kinderrugzak met naam. Een naam zorgt er niet alleen voor dat de tas makkelijk te herkennen is, maar ziet er ook stoer uit. Grote kans dat je kind zich extra verantwoordelijk voelt voor een tas met zijn of haar eigen naam!

3.  Knutsel samen een gepersonaliseerde tas

Koop een basic tas of rugzak en laat je kind deze zelf versieren. Zo krijgen ze een unieke tas waar ze trots op kunnen zijn. Textielverf voor kinderen is ideaal om een tas te versieren. Je kind kan dan zelf de tas beschilderen. Ook is het leuk om stempels of een spons met textielverf te gebruiken. Zie hier meer inspirerende knutseltips voor het versieren van een tas.

4.  Laat ze zelf de tas inpakken

Als jullie weinig tijd hebben, is het soms makkelijker als jij even snel de tas voor je kind inpakt.  Maar toch is het goed om je kind al vanaf jonge leeftijd te betrekken bij het inpakken van zijn of haar eigen tas. Maak bijvoorbeeld de avond van tevoren samen het lunchpakketje of laat je kind ‘s avonds alvast schoolspulletjes verzamelen die in de tas moeten. Dat scheelt je op de dag zelf weer tijd en zo geef je kind toch meer verantwoordelijkheid.

5.  Geef de tas een vaste plek

Zorg dat je kind thuis een vaste plek heeft om de tas neer te leggen of op te hangen. Denk aan een klein kapstokje met een naamlabeltje of aan een schap in de gang. Eb leg uit waarom het handig is dat de tas een vaste plek heeft.

6.  Laat kind zelf de tas leegmaken

Heeft de tas een vaste plek in huis? Laat je kind bij thuiskomst dan hier dan zelf de tas leegmaken. Eventueel kun je op een later moment nog checken of er geen half opgegeten boterham, leuke slakjes van buiten of takjes en blaadjes in de tas zijn blijven slingeren. Maar probeer je kind zoveel mogelijk zelf die verantwoordelijkheid te geven. Leg ook uit waarom het handig is om spulletjes uit de tas te halen.

Voordat jouw kids op pad gaan…

We hopen dat deze tips je helpen om je kind meer verantwoordelijkheid te geven over zijn of haar eigen tas en andere spulletjes. Verantwoordelijkheidsgevoel groeit uiteraard niet van de ene op de andere dag. Het vraagt geduld en routine. Hierbij is het ook goed om je eigen verwachtingen af en toe wat bij te stellen. Het inpakken van de tas gebeurt bijvoorbeeld misschien niet precies zoals jij het zou doen, maar is dat echt zo erg? We kunnen alleen verantwoordelijkheid uit handen geven als we accepteren dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Reageren via facebook