Code rood voorbij maar nu code oranje voor nog meer sneeuw

MEDEMBLIK -Het KNMI heeft om middernacht code rood ingetrokken maar vervangen voor code oranje vanwege de gladheid op de wegen, zo is de A7 tussen Middenmeer en Den Oever in beide richtingen dicht door de sneeuwval.

Code oranje duurt tot minimaal 12 uur vanmiddag en geldt voor het hele land. Rijkswaterstaat roept mensen ook op dat als u echt niet van huis hoeft blijf dan ook thuis. De (snel)wegen zijn ondanks dat er dag en nacht gestrooid wordt en de sneeuwschuivers aan en af rijden, op veel locaties glad.

Het advies aan mensen die tóch de weg op moeten – bijvoorbeeld omdat ze een cruciaal beroep hebben –  is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven.

Bijna 30 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen 24 uur een kleine 30 miljoen kilo zout gestrooid. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers zijn ook drie speciale calamiteitenmachines ingezet. Die bestrijden ijsplaten door onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten.

Reageren via facebook