Alles wat je moet weten over een zakelijke rechtsbijstandverzekering

INGEZONDEN MEDEDELING – Als ondernemer kan je te maken krijgen met een juridisch conflict, denk hierbij bijvoorbeeld aan een conflict met een afnemer, medewerker of leverancier. Juridische hulp kan dan soms nodig zijn. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van rechtsbijstand bij een juridisch geschil en voorkom je onverwachte kosten. Hieronder vertellen wij je graag alles wat je moet weten over een zakelijke rechtsbijstand verzekering.

Wat is een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Stel dat je met jouw onderneming een opdracht heb afgerond, maar de opdrachtgever weigert te betalen. Als er geen oplossing komt, dan is er vaak nog maar een optie: juridische hulp inschakelen.  Als je zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, bijvoorbeeld bij Centraal Beheer, dan krijg je bij een  juridisch conflict een vaste jurist toegewezen die zich verdiept in jouw zaak. Deze jurist adviseert je over een mogelijke oplossing en kan je bijstaan bij eventuele gerechtelijke procedures. Is alleen een jurist niet voldoende? Dan schakelt jouw vaste jurist, de juiste specialisten voor je in. Zo’n verzekering dekt de kosten voor vergoedingen voor externe deskundigen, proceskosten, arbitragekosten en mediation kosten.

Voor wie is een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Als je als ondernemer een reguliere rechtsbijstandsverzekering hebt, geldt deze alleen voor jou als privépersoon. Deze verzekering biedt dus geen dekking bij je optreden als ondernemer. Heb jij bijvoorbeeld een probleem met een klant of werknemer? Dan kan je geen aanspraak doen op jouw privé rechtsbijstandverzekering. Als je als ondernemer goed verzekerd wilt zijn van rechtsbijstand, dan moet je dus een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.

De zakelijke rechtsbijstandverzekering wordt voor zzp’ers vaak gezien als de belangrijkste zakelijke verzekering. Heb je bijvoorbeeld een probleem met een leverancier en moet je om dit probleem op te lossen juridische hulp inschakelen? Dan komt een zakelijke rechtsbijstandverzekering zzp goed van pas.

Wat dekt een zakelijke rechtsbijstandverzekering?
Als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, bijvoorbeeld bij Centraal Beheer, dan heb je standaard een uitgebreide basisverzekering. Met deze basisverzekering heb je onder andere recht op onbeperkt rechtsbijstand door juristen van Achmea Rechtsbijstand, vergoeding van externe deskundigen, rechtsbijstand bij een geschil over een handelsnaam of domein en rechtsbijstand bij verkeerszaken. Ondanks dat de basisverzekering uitgebreid is, ben je niet direct voor alles verzekerd. Zo ben je niet verzekerd voor een geschil dat je al had vóór het afsluiten van de verzekering. Daarnaast ontvang je geen juridische hulp bij een conflict over een verkeersovertreding, bij een zakelijk conflict in het buitenland en ontvang je, vanzelfsprekend, geen juridische hulp als er sprake is van opzet of schuld. De basisverzekering is uit te breiden met een aantal aanvullende dekking, zoals: arbeidsrecht, bedrijfsvoering, overheid, onroerende zaken en incassobijstand.

Wil jij weten of je voldoende hebt aan een zakelijke rechtsbijstandverzekering zonder aanvullende dekkingen? Dan is het aan te raden om in ieder geval de polisvoorwaarde door te nemen. Daarnaast kan je je altijd nog wenden tot specialisten binnen de verzekeringsbranche die jou kunnen voorzien van deskundig advies.

Reageren via facebook