Erfgoedvereniging Bond Heemschut wil woning Wognum behouden, ‘het is een oude bakkerij’

WOGNUM – Als grootste en oudste particuliere vereniging in Nederland houdt Erfgoedvereniging Bond Heemschut zich bezig met de bescherming van monumenten en cultuurlandschappen. Erfgoedvereniging Bond Heemschut doet dit door gevraagd én ongevraagd advies en meningen te geven over zaken die de vereniging aangaat.

Noodkreet

Erfgoedvereniging Bond Heemschut komt nu met een noodkreet richting het college van de gemeente Medemblik omdat zij vanuit diverse hoeken uit de samenleving over de kwestie die speelt rondom de woning aan de Raadhuisstraat 8 in Wognum die bedreigd wordt met sloop.

Raadhuisstraat 8 is tegenwoordig niet zo’n bijzonder pand om te zien, het is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw ingrijpend verbouwd. Maar schijn bedriegt. Het is een oude bakkerij en zou uit de 18de eeuw dateren. Het gebouw is geen monument. Daarmee staat weinig sloop in de weg,” zegt de erfgoedvereniging over het pand in Wognum.

Bekend is dat in het pand onder meer zware oude balklagen en een grote kelder met tongewelf aanwezig zijn. In de wijde omgeving van Wognum is geen enkel ander pand bekend met een dergelijke kelder. Het is goed denkbaar dat de kelder niet bij het huidige pand hoort en nog (veel) ouder is. Dit soort oude panden zijn in de dorpen in West-Friesland een zeldzaamheid: de enige oude panden zijn hier eigenlijk nog stolpen en kerken.

Het pand is echter kort geleden verkocht en de nieuwe eigenaar wil het slopen en iets nieuws bouwen. Onder meer de historische vereniging is bij de eigenaar langs geweest en heeft gewezen op de hoogte van de ouderdom en bijzonderheid van het gebouw. “Maar daarbij is ook aangegeven dat de eigenaar de sloopplannen wil doorzetten. Uw college is ook op de hoogte van de plannen, maar tot nu toe is er geen actie vanuit uw college ondernomen om dit – mogelijk- zeer bijzondere en belangrijke erfgoed voor Wognum te behouden,” gaat de vereniging verder in een brief aan het college

De erfgoedvereniging doet nog 1 ultieme poging om het pand voor sloop te behoeden door de gemeenteraad te vragen in gesprek te gaan met het college om zo de sloopvergunning tegen te houden, en eerst een onafhankelijk onderzoek te laten plaatsvinden om de exacte ouderdom van het pand, de kelder en de monumentale waarden te onderzoeken. Volgens de erfgoedvereniging zou het bijzonder schrijnend zijn als dit bijzondere gebouw uit Wognum zo verdwijnen.

De vereniging hoopt dan ook dat het college gaat besluiten om tijdens het onderzoek Artikel 3 van de Erfgoedverordening Medemblik 2012 te gaan toepassen waardoor de aanwijzing wordt gestart om van het pand een gemeentelijk monument te maken en zo sloop van het pand kan worden voorkomen en het voorgestelde onderzoek in alle rust kan plaatsvinden.

Reageren via facebook