Boze brief inwoner Wervershoof: ‘In de gemeenteraad zitten kennelijk nogal wat Don Quichottes die alle nieuwe windenergie hebben gewist’

WERVERSHOOF – De boze inwoner van Wervershoof is vooral verbaasd over het weigeren van de gemeente Medemblik om geen windturbines meer op grondgebied van de gemeente Medemblik toe te staan. Volgens de inwoner van Wervershoof is juist de combinatie wind- en zonne-energie een goed voorbeeld van duurzame energie. ‘Als het hard waait schijnt de zon minder, en als de zon schijnt waait het minder,’ volgens de inwoner van Wervershoof.

In een brief aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik schrijft de Wervershover: “Met teleurstelling heb ik kennis genomen van de RES 1.0 . De inspraakbijeenkomst in Wervershoof was juist zo positief. Er waren veel mensen die allen betrokken waren bij de energietransitie. De breed gevoelde wens om ook verantwoordelijkheid te nemen om lokale opwekking van duurzame energie vorm te geven was ruimschoots aanwezig. Er werd juist ook ingezet op zoekgebieden voor windenergie. Iedere deskundige weet dat het bij de optimale opwekking van duurzame energie niet gaat om de keuze tussen wind- of zonne-energie. Om een stroomaansluiting goed te benutten kun je het beste beide toepassen, in een verhouding waarbij ze samen optimaal gebruik maken van de aansluitkabel. Als het hard waait schijnt de zon minder, en als de zon schijnt waait het minder. De zoekgebieden die uit de RES-bijeenkomst volgden boden alle ruimte om daarop uit te komen.”

Don Quichottes

In de brief schrijft de Wervershover over de gemeenteraad die volgens hem volzit met Don Quichottes, die alle nieuwe windenergie hebben gewist. ‘Als dat het uitgangspunt is, vraag
je bevolking dan niet daarover mee te denken!’
aldus de briefschrijver

Slimme boeren en slimme bestuurders

De briefschrijver vervolgt door te schrijven dat duurzame energieopwekking voortdurend tegenwerking krijgt: “Interesse in dit onderwerp heb ik al van jongs af aan. Duurzame energieopwekking krijgt voortdurend tegenwerking. Is het tegenstanders niet opgevallen dat duurzame energie de goedkoopste vorm van energieopwekking is geworden, zonder dat ooit iemand daar enthousiast over is geweest, of het Noord-Hollands Dagblad daar een prominent artikel aan heeft gewijd? Er wordt gesproken over de trots op de slimme landbouw en het goede polderbeheer dat de Westfriezen in de geschiedenis hebben laten zien. Helaas is van die boerenslimheid nu weinig meer te merken. In het verleden maalde de dorpsmolen voor het brood of voor een droge polder. Zodat er verdiensten voor de gemeenschap ontstaan. Dat zouden slimme boeren nu weer doen. Eén stroomkabel aanleggen, een paar mooie grote windturbines zoals bij Zwaagdijk, en een groot aantal zonnepanelen zodat de goede verhouding ontstaat. Bewoners kunnen investeren en goedkopere elektriciteit ontvangen als ze in de buurt wonen. Verhogen van de natuurwaarden is mogelijk en benutten van het IJsselmeer kan in samenwerking met natuurorganisaties worden onderzocht. Slimme bestuurders zouden standvastig hun bevolking naar die betere toekomst begeleiden.

Kathedralen van de toekomst

De briefschrijver is zich er terdege van bewust dat het invloed heeft op het landschap, maar schrijft de briefschrijver, ‘Windturbines zijn de nieuwe kathedralen, waar de windrichting vanaf is te lezen en de oriëntatie in het landschap uit volgt.

Voor sommigen mooi, voor anderen minder. Maar met een financieel voordeel zullen de nadelen voor de meeste mensen te overzien zijn. Want waar ik boos om kan worden is dat de nadelen van de huidige energievoorziening zo weinig vermeld worden. We zijn afhankelijk van regimes die journalisten en oppositieleden vermoorden. Wat gebeurt er met Noord-Holland als de klimaatverandering onbeheersbaar doorzet en het Zuidpoolijs doet smelten? Misschien is West-Friesland het Almerdorp van de toekomst.‘ aldus de briefschrijver

De briefschrijver hoopt dan ook dat de zienswijze van de bewonersavond in Wervershoof terug te zien is in de RES ondanks dat dit een gepasseerd station is.