MEDEMBLIK – De huidige gemeente Medemblik is ontstaan na twee fusies, de eerste fusie was met de voormalige gemeente Noorder-Koggenland en later kwamen daar de fusie met de gemeente Wervershoof en Andijk bij. De huidige gemeente Medemblik telt nu ruim 45.000 inwoners.
Door de beide fusies en het samenvoegen van het ambtenarenapparaat en perioden van forse bezuinigingen op de organisatie is deze organisatie onder zware druk komen te staan. De gemeente Medemblik heeft gezien naar het aantal inwoners maar een klein ambtenarenapparaat waardoor de druk op het personeel hoog is te noemen.
Inhaalslag
Twee jaar geleden is de directie van de gemeente Medemblik aan de slag gegaan om de organisatie op poten te krijgen. Er is veel werk verzet en er zijn duidelijk zichtbare verbeterslagen doorgevoerd. Maar daarmee is ook zichtbaar geworden hoe het ambtenarenapparaat van de gemeente Medemblik er echt voor staat.
Zo is de gemeente Medemblik op diverse vlakken kwetsbaar. Zo is het bestuurlijk proces nog niet op orde, is de kwaliteit van advies niet altijd voldoende en worden tijdslijnen vaak niet gehaald. Andere kwetsbaarheden zijn de problemen met rechtmatigheid, achterstallig onderhoud in werk, processen en systemen en uitholling van de primaire taak en ondersteunende processen en het uithollen van het management.
Door de kwetsbaarheden zijn de strategie, de afstemming en de blik op de toekomst uit beeld geraakt en worden de vraagstukken voor de lange termijn verdrongen door de korte termijn vraagstukken, wordt de ontwikkeling van de dienstverlening en organisatie vertraagd en is er stelselmatig onvoldoende aandacht voor het functioneren, beoordelen en ontwikkelen van de medewerkers.
Door deze kwetsbaarheden is er geen capaciteit om participatie verder te ontwikkelen, is er minder/beperkte ruimte en tijd om samenwerking/participatie bij diverse projecten in de samenleving vorm te geven en kunnen problemen op het sociaal domein niet adequaat worden opgelost. Maar ook komen de bouw-doelstellingen in de problemen en is er onvoldoende capaciteit om de uitkomsten lange termijn accommodatiebeleid voldoende vorm en inhoud te geven en is er grote onzekerheid in het tijdig en met kwaliteit te realiseren van maatschappelijke doelen en projecten zoals het zwembad in Wervershoof en het Dorpshuis in Abbekerk.
Maar ook het ambtenarenapparaat zelf heeft het moeilijk, oplopend ziekteverzuim, vertrek van belangrijke medewerkers, onvoldoende doorontwikkeling van de medewerkers en medewerkers die minder betrokken zijn bij de gemeente Medemblik.
Negatief imago
Door al deze problemen ziet de gemeente Medemblik een afname van een beeld van een betrouwbare overheid bij de inwoners van de gemeente Medemblik, maar ook die van een onbetrouwbare partner in de regio en staat het beeld van Medemblik als een aantrekkelijke werkgever onder druk.
Oplossingen kosten geld
Het college heeft in de programmabegroting 2021-2024 aangegeven dat de organisatie graag stappen wil gaan zetten maar daar wel extra geld voor nodig heeft.. De organisatie wil met dat extra geld:
- Dienstverlening die aansluit bij de vraag van vandaag en morgen
- Kwaliteit van ondersteuning aan raad en college
- Medewerkers die in een gezonde werkomgeving met plezier kunnen werken
* Wat we (moeten) doen, doen we met kwaliteit
* Wat we niet met kwaliteit kunnen doen, doen we niet (meer) - De basis op orde
- Ruimte voor onvoorziene omstandigheden
- Ruimte om de organisatie mee te laten ontwikkelen met de veranderende wereld en nieuwe eisen.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college: “Het college benadrukt nogmaals dat nu de volgende (gefaseerde) stap in onze gestructureerde aanpak gezet moet worden. Als de politiek niet met het college en de organisatie oploopt kan de organisatie ook niet oplopen met de politiek. Dat zal zijn weerslag hebben op de dienstverlening en kwaliteit en doorloopsnelheid van de vraagstukken waarvoor raad, college en organisatie als geheel staan opgesteld.“