Medemblik gaat handhaven op overlast veroorzakende vrachtwagenchauffeurs WFO-terrein

ZWAAGDIJK-OOST – De gemeente Medemblik gaat meer onverwachtse controles houden op het WFO-terrein in Zwaagdijk-Oost, en dan speciaal op vrachtwagenchauffeurs die zich niet aan de wettelijke regels houden. Het komt regelmatig voor dat vrachtwagenchauffeurs hun behoefte doen in de bosjes op het WFO-terrein wat verboden is.

Op verzoek van Bedrijvenpark WFO komt de gemeente Medemblik tot het besluit om de komende tijd onaangekondigd meerdere avonden per week de plaatsen waar de chauffeurs overnachten te bezoeken. De chauffeurs die in de fout gaan krijgen eerst een waarschuwing, bij een tweede overtreding volgt er een boete. Ook zal worden gelet op het dumpen van afval.

Lees ook: Overlast parkeren vrachtwagens WFO terrein Zwaagdijk-Oost

Rusttijden controle

In artikel 8 van de Europese Verordening 561/2006 zijn de regels met betrekking tot rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs opgenomen. In lid 8 van dat artikel staat: De normale wekelijkse rusttijden en  wekelijkse rusttijden van meer dan 45 uur ter compensatie van eerdere verkorte wekelijkse rusttijden, mogen niet in een voertuig worden genomen. Zij worden genomen in een passend gendervriendelijk verblijf met geschikte slaapfaciliteiten en sanitaire voorzieningen. Eventuele kosten voor het verblijf buiten het voertuig worden door de werkgever gedekt.

De gemeente Medemblik zegt in een reactie op een handhavingsverzoek van het Bedrijvenpark WFO dat chauffeurs rusttijden van minder dan 45 uur in een voertuig mogen houden.. De gemeente Medemblik kan alleen niet handhavend optreden tegen overtredingen, de Europese wetgeving verhinderd dit. Ook chauffeurs die in het weekend blijven overnachten kan niet tegen worden opgetreden door de gemeente Medemblik, dit is voor de Inspectie Transport en Leefomgeving. Het verzoek voor handhaving van Bedrijvenpark WFO is dan ook door de gemeente doorgestuurd naar deze inspectiedienst.

 

Reageren via facebook