15.7 C
Medemblik
27 september 2020 18:48
Medemblik Actueel.

153.000 euro voor kinderarmoede bestrijding Medemblik

MEDEMBLIK – De Rijksoverheid stelt vanaf dit jaar jaarlijks een bedrag van 153.000 euro beschikbaar aan de gemeente Medemblik om hiermee de kinderarmoede aan te pakken en te bestrijden. Afgelopen 6 april nam de gemeenteraad een motie aan waarin het college werd opgeroepen om met een plan van aanpak te komen om de 153.000 euro zo effectief mogelijk in te zetten.

Het college heeft deze plannen nu gereed en wil op de volgende manier de kinderarmoede in de gemeente Medemblik gaan aanpakken.

  • Het verhogen van de bijdrage voor het zwemdiploma. Het huidige bedrag is vaak net aan toereikend voor het behalen van een zwemdiploma A. Het plan is om dit bedrag te verhogen van €400,- naar €650,-, zodat kinderen de mogelijkheid hebben ook hun B-diploma te behalen.
  • Toevoegen van activiteiten/regelingen voor kinderen van 0-4. Deze groep is nu ondervertegenwoordigd in het aanbod. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan bepaalde uitjes (Ballorig, babyzwemmen) en educatief speelgoed.
  • Het uitbreiden van de computerregeling. Op dit moment kan er per gezin slechts één computer aangevraagd worden. Onder andere in het onderwijs is het hebben van een tablet/laptop of computer echter steeds belangrijker. We gaan onder andere in samenwerking met Leergeld onderzoeken of het mogelijk is ieder kind van een computer te voorzien.
  • Het verhogen van het bedrag / het uitbreiden van de mogelijkheden binnen de participatieregeling, zodat kinderen nog meer de kans hebben om deel te nemen op sportief, cultureel en maatschappelijk vlak. Het idee is deze bijdrage te verhogen van €161,- naar €200,-. Ook zorgen we ervoor dat de verschillende mogelijkheden binnen deze regeling voor iedereen helder zijn.
  • We richten ons hiernaast ook op meer ontwikkelingsgerichte activiteiten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan lessen ‘hoe om te gaan met geld’ op middelbare scholen of mogelijkheden voor het volgen van bijles / huiswerkbegeleiding.
  • We onderzoeken of de bijdrages voor de schoolkosten (primair en voortgezet onderwijs) nog toereikend zijn en passen deze zo nodig aan.
  • We kijken naar de toegevoegde waarde van andere maatregelen, zoals het verstrekken van een gratis ID-bewijs en/of OV-chipkaart.

Vanaf het derde kwartaal 2017 gaat de gemeente Medemblik het nu nog omslachtige aanvraagproces aanpakken en vergemakkelijken zodat de aanvragers en de verstrekkers weten waar zij aan toe zijn.  Dit gaat de gemeent doen door o.a. een betere samenwerking tussen de wijkteams, sociale partners en consulenten bijzondere bijstand. Het aanpakken van de website door deze gebruiksvriendelijker te maken, en door alle beschikbare regelingen op één centrale pagine te plaatsen.

Het hele overzicht van de maatregelen kunt u hier downloaden (PDF)

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?