Zwembad de Spetter in Abbekerk

Buitenzwembaden gemeente Medemblik bezorgd over het Lange Termijn Accommodatiebeleid

MEDEMBLIK – Aankomende 29 oktober behandeld de gemeenteraad het Lange Termijn Accommodatiebeleid. De besturen van de buitenzwembaden in de gemeente Medemblik zijn bang dat als dit wordt aangenomen de buitenzwembaden in de problemen gaan komen en velen het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

In een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad schrijven de besturen van de buitenbaden: ” In de vier mogelijke toekomstscenario’s wordt aan de buitenbaden -meer dan bij andere typen accommodaties- een aparte passage gewijd. In twee van die vier scenario’s (A en B) lijkt sprake van een einde aan het subsidiëren van Medembliks buitenbaden. In het vierde scenario D ontvangen de buitenbaden in het beste geval een stukje van het toe te kennen budget van de betreffende kern waarin het bad is gelegen. Terwijl bezoekers gedurende het seizoen maar deels uit die kern, maar vooral ook uit aanpalende dorpen binnen én buiten de gemeente Medemblik komen. Een slecht scenario; de kern maakt de kosten en de niet meebetalende regio maakt gebruik.

Als het Lange Termijn Accommodatiebeleid wordt aangenomen dan gaat er een doorberekening plaatsvinden van de financiële en maatschappelijke gevolgen van het nieuwe beleid en zal het minst slechte scenario basis voor het toekomstige beleid gaan worden. De besturen van de buitenzwembaden zijn bang dat buitenzwembaden de poorten moeten sluiten omdat zonder subsidie het onmogelijk is om een buitenzwembad te exploiteren, iets dat bij een deel van de scenario’s het geval zal zijn.  Vanaf 2021 zal het voor de zwembaden moeilijker worden om vrijwilligers en bestuursleden te vinden waardoor sluiting van het zwembad voor de hand ligt.

Het Bestuur Stichting Samenwerkende Zwembaden West-Friesland, waaronder de buitenzwembaden van Benningbroek, Midwoud, Abbekerk, Andijk en Wognum vallen zegt hierover: “Buitenbaden vormen een belangrijke spil in de leefbaarheid en bieden veel ontmoeting, activiteit en gezondheid tegen relatief lage subsidie. De buitenbaden zetten zich in voor verdere kostenbesparing en verduurzaming in de toekomst en zijn hierin graag een constructieve partner binnen Medemblik. Dat vraagt echter om een keuze voor een toekomstscenario waarin géén sprake is van beëindiging van de subsidierelatie met de buitenbaden.”

Reageren via facebook