9.4 C
Medemblik
24 november 2020 18:29
Medemblik Actueel.

Medemblik overweegt zelfbewoningsplicht uit te breiden

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik ziet al langere tijd een toename van verkoop van woningen aan beleggers die deze dan weer verhuren aan o.a. arbeidsmigranten of expats. Met het realiseren van de starterswoningen op het voormalige SEW-terrein in Nibbixwoud heeft Medemblik al een eerste stap gezet om dit te voorkomen door in het verkoopcontract te laten opnemen dat de kopers de eerste 2 jaar zelf in het huis moeten wonen voor ze deze mogen verhuren.

In 2018 heeft de gemeente al afspraken gemaakt met woningcorporaties over verkoop van woningen van corporaties, zo heeft de Woonschakel in het verkoopcontract laten opnemen dat de nieuwe eigenaar zeker 5 jaar in het huis moet wonen voor deze op de verhuurmarkt kan worden geplaatst. Mocht de koper zich niet aan het contract houden dan kan de Woonschakel het contract ongeldig verklaren en de woning terug eisen.

Lees ook: De Woonschakel neemt maatregelen tegen commerciële verhuur woningen

De gemeente Medemblik kan wettelijk niets doen als particulieren besluiten hun woning aan een commercieel bedrijf te verkopen die de intentie van verhuur aan derden heeft. Daarvoor is aanpassing van de landelijke regels nodig, waar in Den Haag hard aan wordt gewerkt.

De gemeente Medemblik komt in 2021 met een voorstel richting de gemeenteraad waarin zij de zelfbewoningsplicht verder heeft uitgewerkt, daarin zijn ook de anti-speculatiebedingen zoals op het SEW-terrein mee in opgenomen.  De kans is groot dat de termijn van 2 jaar wordt uitgebreid naar 5 jaar.

Reageren via facebook