Juniusfonds verstrekt renteloze leningen voor opleiding voor mensen met uitkering of die zijn ingeschreven bij de voedselbank

MEDEMBLIK – Door het coronavirus is de arbeidsmarkt direct veranderd. Er zijn veel minder banen in horeca-, recreatie en cultuursector, de detailhandel, en de sierteelt. Resultaat: meer werkloosheid en daardoor minder inkomsten. Om- en bijscholing zal steeds vaker nodig zijn. Soms betaalt de werkgever dat.

Maar wat als die is weggevallen of als je totaal iets anders wilt gaan doen? En je spaarrekening is niet voldoende om de opleiding te betalen? Voor inwoners van Westfriesland is er dan Juniusfonds. Dit fonds verstrekt renteloze leningen, speciaal voor opleidingen (praktische gerichte opleidingen, vaak mbo-opleidingen).

Hoe werkt hulp bij het betalen van een opleiding?

Je hebt een opleiding gekozen die je graag wil doen. Helaas kun je dit niet betalen door allerlei omstandigheden. Ben je bekend bij Werksaam, de Voedselbank of Startwijzer, vraag dan je contactpersoon daar naar de mogelijkheden. Je kunt ook een aanvraag doen voor een renteloze lening via www.juniusfonds.nl

Voorwaarden hulp

Dit zijn belangrijke punten voor de aanvraag:

  • Je woont in Westfriesland
  • Je weet hoeveel de opleiding kost. Je hebt hiervan een overzicht.
  • Je kunt goed vertellen waarom deze opleiding voor jou belangrijk is
  • Je kunt een bewijs van goed gedrag tonen, bijvoorbeeld een brief van je werkgever of begeleider
  • Je wil je motivatie persoonlijk toelichten in een gesprek

Gesprek

Dat gesprek doet Startwijzer. Het is een soort sollicitatie voor de lening. In dat gesprek kijkt Startwijzer of de opleiding bij je past. En ook of de opleiding past bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zodat jij na de opleiding een betere baan kunt vinden.

Verdere stappen

Het advies van Startwijzer gaat naar het bestuur van Juniusfonds. Het bestuur van Juniusfonds volgt meestal het advies van Startwijzer, de Voedselbank en WerkSaam.  Bij een ja, spreken we af wanneer je begint met afbetalen en hoeveel per maand. Daarna stuur je de factuur van de opleiding naar Juniusfonds. Juniusfonds betaalt de factuur en jij betaalt deze in kleine beetjes én zonder rente weer terug aan Juniusfonds.

Meer weten?

Kijk op www.juniusfonds.nl of neem contact op met Werksaam, de Voedselbank of Startwijzer.