Verpleeghuizen alleen nog lokaal in lockdown bij nieuwe corona uitbraak

MEDEMBLIK – Een groep Groningse en Leidse onderzoekers hebben in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een advies uitgebracht over wat te doen bij een mogelijke tweede corona uitbraak in verpleeghuizen. De belangrijkste aanbeveling is om niet meer landelijk de verpleeghuizen op slot te doen maar enkel die waar het coronavirus weer is aangetroffen.

De wetenschappers onderzochten de corona-aanpak van tientallen verpleeghuizen. Volgens de Leidse hoogleraar ouderenzorg Wilco Achterberg geeft het onderzoek een goed beeld van wat er van dag tot dag speelde in de zorginstellingen.

Uit het onderzoek blijkt dat aan het begin van de coronacrisis het “enorme gebrek” aan beschermende middelen voor onrust bij het zorgpersoneel zorgde. Daarnaast leidden verschillen in adviezen van het RIVM en de GGD tot verwarring. Bewoners vonden de rust door de bezoekregeling aanvankelijk prettig, maar ervoeren al snel eenzaamheid, meldt de NOS.

Over het onderzoek

De onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Universitair Medische Centrum Groningen (UMCG) vroegen voor het onderzoek de notulen op van crisisteams van verschillende verpleeghuizen. Deze teams kwamen soms dagelijks bij elkaar, waardoor de aantekeningen een gedetailleerd beeld geven van de omgang met het coronavirus. In totaal werkten 41 instellingen mee aan het onderzoek.

Achterberg en zijn collega's verwerkten de notulen tot wekelijkse rapportages, die door het ministerie van Volksgezondheid werden gebruikt voor het opstellen van het coronabeleid. Het onderzoek duurt nog tot het einde van dit jaar.