Medemblik Actueel.

Dilana Smit (Foto: Dewi Koomen
Gezondheid

Scoliose operatie nu ook mogelijk in Dijklander Ziekenhuis

MEDEMBLIK – Patiënten met een idiopathische scoliose (verkromming van de wervelkolom) kunnen nu ook in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn terecht voor hun operatie. Dit betekent dat de patiënt niet meer naar het Amsterdam Universitair Medisch Centrum hoeft te reizen.

Deskundigheid dichtbij

Eric Kraaneveld, orthopedisch chirurg in het Dijklander Ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in wervelkolomchirurgie. “Sinds september 2018 opereer ik samen met dr. Stadhouder, orthopedisch chirurg uit het Amsterdam UMC, patiënten met een idiopatische scoliose in Hoorn. Dit past goed binnen het samenwerkingsverband van het Dijklander Ziekenhuis en het Amsterdam UMC. We opereren met dezelfde chirurgen en dezelfde deskundigheid, alleen dichter bij huis. En de patiënt hierdoor ook sneller terecht.”

Rechtop staan

Dilana heeft een scoliose en is onlangs door het team in Hoorn aan haar rug geopereerd. Ze is heel blij met het resultaat. “Voor de operatie had ik veel pijn. Dat is nu een stuk minder geworden. Door de kromming in mijn rug kwam mijn long in de verdrukking. Daardoor was ik snel buiten adem. Nu mijn rug weer is goed gezet, heb ik letterlijk meer lucht gekregen. En ik kan weer rechtop staan. Ik ben nu 4 centimeter langer dan voor de operatie!”

Zonder operatie

Patiënten met een idiopathische scoliose worden overigens lang niet altijd geopereerd. Kraaneveld: “Een operatie is altijd ingrijpend. Zeker wanneer het om de wervelkolom gaat. Dus als een operatie vermeden kan worden met behulp van fysiotherapie en het dragen van een speciaal op maat gemaakte brace heeft dat altijd onze voorkeur. Ook voor deze behandeling kan de patiënt bij ons in het Dijklander Ziekenhuis terecht.”

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook