Legionella in sporthal sporthal De Dres Nibbixwoud

NIBBIXWOUD – In Sporthal De Dres in Nibbixwoud is deze week een verhoogde concentratie legionella in het watersysteem aangetroffen. Daarom zijn de douches in het sportcomplex gesloten. De oorzaak van het incident is nog niet bekend. Vrijdagochtend is het leidingsysteem gereinigd. Maandag wordt gestart met een onderzoek naar de oorzaak. Hieronder staan een paar vragen en antwoorden.

Ik ben in de sporthal geweest, moet ik me zorgen maken?
Bij een routinecontrole van de douches in de sporthal zijn legionellabacteriën aangetroffen. Legionella komt vaak voor in het water van douches. De soort legionellabacteriën die in de sporthal zijn aangetroffen leiden maar zeer zelden tot ziekte. Het is een milde variant, die nagenoeg nooit leidt tot de veteranenziekte  U hoeft zich dus geen zorgen te maken. Hieronder leggen we wat meer uit over legionella.

Kan ik nog wel douchen in de sporthal?
Nee, op dit moment kan er niet worden gedoucht in de sporthal. Inmiddels zijn de leidingen gereinigd en nieuwe monsters genomen. Het duurt naar verwachting een week voordat de uitkomst van deze test bekend is. Tot die tijd blijven de douches gesloten.

Wat is legionella?
Legionella is een bacterie die vaak voorkomt in het water van douches. Bijna nooit wordt hier iemand ziek van. Er zijn verschillende soorten legionellabacteriën. Ziekteverschijnselen komen nog minder voor bij de variant van de legionellabacterie die in dit geval is aangetroffen. In zeldzame gevallen kan iemand een longontsteking krijgen van deze bacterie.

Wie loopt er risico?
Het gebeurt maar heel weinig dat mensen ziek worden ten gevolge van legionella in douchewater, helemaal bij de soort legionella die in dit geval is aangetroffen. Als het toch gebeurt, betreft het vaak oudere mensen of mensen met een zwakke gezondheid. Jonge gezonde mensen en kinderen worden vrijwel nooit ziek van legionella.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van legionella?
De meeste mensen worden niet ziek na besmetting. Als er wel ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na de besmetting (met een uitloop van maximaal negentien dagen). De ziekte begint meestal met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn, gevolg door een droge hoest. Als er daarna een longontsteking ontstaat, zijn er klachten zoals:

  • hoge koorts (>39 graden)
  • kortademigheid, benauwdheid of pijn bij de ademhaling
  • soms verwardheid of een delier
  • soms hoofdpijn, braken en diarree
  • Wat moet je doen als je bovenstaande ziekteverschijnselen hebt en de sporthal hebt bezocht?
  • Maakt u zich zorgen en u heeft een of meerdere van de bovenstaande verschijnselen, neem dan contact op met uw huisarts.

Kan ik de sporthal veilig bezoeken?
U kunt de sporthal veilig bezoeken. Alle trainingen, wedstrijden of evenementen in het complex kunnen gewoon doorgaan.

Hoe nu verder?
Vrijdag 27 oktober zijn de leidingen van de sporthal gereinigd. Maandag 30 oktober wordt gestart met een onderzoek naar de oorzaak van de verhoogde aanwezigheid van legionellabacteriën. Op dit moment valt daar nog niets over te zeggen. Zodra de douches weer kunnen worden gebruikt, laten wij dat weten.

Reageren via facebook