zonnig met soms wat bewolking

Weerbericht Medemblik: flinke zonnige perioden

MEDEMBLIK – Een hogedrukgebied met het centrum ten zuiden van Ierland heeft een uitloper boven onze omgeving. In deze uitloper ontstaat een apart hogedrukcentrum nabij ons land. Een zwak warmtefront (iets vochtiger lucht aan de grond en op enige hoogte) ligt N-Z georiënteerd net oost van Engeland, trekt oostwaarts, bereikt de Nederlandse kust in de nacht naar woensdag en is vervolgens nauwelijks meer terug te vinden.

Ondertussen is het hogedrukgebied in noordwaartse richting opgeschoven en ligt dinsdagavond boven Ierland, bijbehorende rug komt overdag tijdelijk net noord van ons land te liggen. Woensdag trekt het hogedrukgebied naar het midden van de Noordzee en de rug neemt dan in betekenis af. Een koufront bereikt in sterk afgezwakte vorm het noorden van het land aan het begin van de woensdagmiddag en ligt aan het begin van de avond boven het midden (op hoogte ligt het front al beduidend verder zuidoostwaarts).

Voor vandaag houdt dit in dat in de ochtend er nog plaatselijk wat flarden mist kunnen hangen maar zodra de zon echt boven de horizon is zullen deze snel verdwijnen. Met 21 graden in de middag zitten we weer aan de zomerse kant van de 20 graden. De zuidelijke wind is zwak van kracht en valt soms helemaal weg. De Uv-index is wederom 6 waardoor insmeren van de onbedekte huid wel een vereiste is wil je niet verbranden. In de nacht naar woensdag daalt het kwik naar 11 graden en trekt er wat bewolking over maar daar valt geen neerslag uit.

Woensdag waait de wind uit het noorden en dat zullen we merken aan de middagtemperatuur, die blijft steken bij een graad of 17 tot 18, een vrij normale temperatuur voor deze tijd van het jaar. De zon schijnt weer volop maar er zijn ook wolkenvelden.

Na woensdag krijgt de zon de overhand maar blijft de temperatuur toch wel wat achter omdat de wind zich weer in de noord/noordoosthoek gaat vestigen, donderdag 16 en vrijdag 18 graden, wel veel zon en een overwegend matige wind.