15.8 C
Medemblik
20 september 2020 12:48
Medemblik Actueel.

Foto: Veiligheidsregio NHN

Interview: Romy Gerritsen (25) is buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) bij de gemeente Medemblik.

“De coronacrisis heeft voor ons veel veranderd. We letten deze weken op heel andere dingen dan we normaal doen. Vooral het naleven van de anderhalve meter maatregel is iets waar we scherp naar kijken. Buiten op straat, maar we bezoeken ook supermarkten en bedrijven. Ook trekken we nu het buiten drukker wordt regelmatiger de natuurgebieden in.”

“Mensen reageren over het algemeen positief en begripvol als we ze aanspreken op hun gedrag. Met de jeugd hebben we het soms lastiger, zeker met de groep tussen de veertien en twintig jaar. Ze kunnen niet naar school, missen het sociale contact en zoeken elkaar in toenemende mate op. Vaak zie je ze dan in groepen van acht of tien personen samen staan, nog net niet bij elkaar op schoot.”

“Dat ze bij elkaar willen zijn, dat snappen we, we zijn zelf ook jong geweest. Maar het mag gewoon niet. Dus grijpen we in. We zeggen dat ze uit elkaar moeten gaan, waarschuwen nogmaals als ze niet luisteren, maar als ze het dan nog steeds niet willen begrijpen krijgen ze een bekeuring. Dat is inmiddels al verschillende malen gebeurd.”

“Ook in die gevallen heb ik nog niet meegemaakt dat er heel heftig of agressief op ons wordt gereageerd. Toen de coronamaatregelen in maart werden aangekondigd, hadden we allemaal zoiets van: poeh, dat kan nog wat worden. Maar het is enorm meegevallen. Je leest dat boa’s worden bespuugd, uitgescholden, aangevallen of mishandeld, maar dat is hier niet aan de orde. Veel jongeren weten inmiddels wél dat we echt tegen ze optreden. Als ze in een groepje bij elkaar staan en ze zien ons aankomen, stuiven ze vaak meteen weg.”

“Persoonlijk beleef ik dit als een rare tijd, vol tegenstellingen. Wat me raakt zijn de verhalen over de verpleeg- en verzorgingshuizen waar mensen niet naar binnen mogen en dat mensen elkaar missen. Maar werkinhoudelijk vind ik dit een boeiende periode. Ik spreek met ondernemers die ik anders nooit zou hebben ontmoet en trek de natuurgebieden in. We doen andere dingen dan anders, leggen andere accenten. Het is allesbehalve saai.”

“Nu de maatregelen de komende tijd worden versoepeld, neemt die dynamiek verder toe. De scholen gaan weer beginnen, mensen gaan weer sporten en de terrassen mogen straks waarschijnlijk ook weer in beperkte mate open. Dat betekent dat er voor ons ook weer nieuwe actiepunten aankomen.”

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?