Grand Café De Post Midwoud ontslaat al haar personeel door de coronacrisis, gaat verder op oproepbasis

MIDWOUD – Het klonk als een mooie reclamespot uit de mond van minister Koolmees: de Horeca krijgt 90% loonsuppletie als zij hun personeel niet ontslaan. Maar zoals veel mooie reclamespots: ook deze was niet conform de waarheid. 

Eigenaar Danny Molenaar zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: ‘Om te beginnen: ook als je 90% subsidie krijgt zal je 10% zelf moeten betalen. Maar als dan in de praktijk blijkt dat je zelfs 50% of meer zelf moet betalen is de werkelijkheid wel heel erg anders dan wat wordt voorgespiegeld. De 90% krijg je als je 100% omzetverlies hebt… Om dit aan te tonen dat dat het geval is moet je de omzet van een zelfde periode vorig jaar laten zien, om dan met de omzet van diezelfde periode in 2020 te laten zien dat je 100% omzetverlies hebt. De overheid bepaalt dat je moet kiezen uit de periode “maart, april, mei” of “april, mei, juni”.

Alleen: de deuren moesten dicht op 15 maart. Dus toen was er tot die datum al 2 weken wél omzet. En dus kan je nooit 100% omzetverlies hebben in vergelijking tot vorig jaar! Zou je dan kiezen voor de tweede periode: dan ben je om te beginnen half maart al kwijt. Daar krijg je niets voor, maar moest jij wel de lonen uitbetalen. En daarnaast: wij hopen dat wij in juni toch weer met de 1,5 opstelling enige omzet kunnen maken. Dus ook in die drie maanden kan je nooit 100% omzetverlies hebben.

De overheid profiteert van de eigen regeling!

Het zou normaal zijn in deze omstandigheden personeel te laten profiteren van de WW. Dan betaalt de overheid 75% van het laatst verdiende loon als WW-uitkering! Dat zal meer blijken te zijn dan wat overblijft met de speciale corona-maatregel! Ook daarom zal de overheid stimuleren dat je geen gebruik maakt van de WW,‘ gaat Danny Molenaar verder.

De Post mist (ten onrechte) vergoeding voor buurthuisfunctie en sporthalbeheer

Sinds 4 jaar zijn Danny en Monique niet alleen de uitbaters van De Post maar ook de beheerders van het Buurthuis Midwoud/Oostwoud. Volgens gemeentelijk beleid, in heel Nederland, wordt de beheerder van een buurthuis en sporthal gehonoreerd voor de verleende diensten. Daar is zelfs een CAO voor! Onwetend hiervan is dit buiten beschouwing gebleven bij de overname van De Post. Na 4 jaar “De Post” hebben de accountants vastgesteld dat met het missen van die vergoeding een gezonde bedrijfsvoering van De Post niet mogelijk is. Om die reden zit er niet alleen geen “spek op de botten” maar zijn er zware verliezen geleden. Ondanks dat na de verbouwing tot Grand Café het hele dorp fantastisch achter De Post staat. Wat verdiend wordt in De Post verdwijnt in het beheer van het buurthuis en de sportzaal. Ook daarom was er zeker geen “oorlogskas” om personeel langer vast te houden.

De toekomst voor de Post als Grand Café en als Dorpshuis

Danny en Monique zetten alles op alles om als het weer even kan de zaak te heropenen en het zelfde fantastische personeel weer op te roepen. Nog altijd zullen de gasten De Post steunen door vaak bij hen te komen voor lunch of diner. Met liefde zullen zij zich aanpassen aan een 1,5 meter bediening als dat gevraagd wordt. Maar tot zo lang moeten zij het zien uit te zingen zonder inkomsten maar met doorlopende kosten. Hiervoor zullen nieuwe leningen gesloten moeten worden…

‘Maar het allerbelangrijkste is dat inmiddels met betrokkenen van De Gemeente en van de Stichting Sport en Cultuur gesproken wordt over het ook toekennen van de rechtvaardige honorering voor de dienstverlening ten behoeve van het buurthuis en de sportzaal. Als dat gerealiseerd wordt is er weer toekomst voor De Post. Het Grand Café, het Dorpshuis en de sportzaal,’ besluit Danny Molenaar tegen Medemblik Actueel.

Reageren via facebook