Gladde wegen door regenval, opletten dus

MEDEMBLIK – Vanuit het zuiden komt een gebied met buien en regen onze kant op, door deze regen worden vuilresten op de wegen losgeweekt waardoor er verraderlijke gladde plekken kunnen ontstaan. Rijkswaterstaat waarschuwt daar dan ook voor.

Glad door slijmerige laag

Op sommige plaatsen heeft het al even niet geregend en daardoor is er veel vuil op het wegdek blijven liggen, olie, rubberresten en stof bijvoorbeeld. Wanneer het gaat regenen, mengen de regendruppels zich met het opgehoopte vuil op de weg en ontstaat een dunne, slijmerige laag. Hierdoor kan het plotseling glad worden.

Vooral bij lichte regen

De gladheid – visceuze aquaplaning genoemd – treedt vooral op als het licht regent. Bij hardere regen wordt het vuil snel weggespoeld.

Daarom adviseert Rijkswaterstaat bij (lichte) regen na een lange periode van droogte: pas je rijstijl aan, houd voldoende afstand op je voorganger en wees alert!

Reageren via facebook