Overleven dorpshuizen in Medemblik de coronacrisis?

MEDEMBLIK – De dorpshuizen in de gemeente Medemblik hebben het ook zwaar te verduren door de coronacrisis. Vanzelfsprekend volgen ook zij de maatregelen van het kabinet op en blijven tot nader order dicht. Medemblik Actueel zocht contact met twee beheerders en een gastheer/chef-kok van drie dorpshuizen en vroeg hoe zij deze periode doorkomen. Ook spraken we met Tom van der Wal, oprichter van Inloophuis Medemblik.

Bewoners van dorpen en buurten ontmoeten elkaar in dorpshuizen. Vaak zijn deze in beheer van vrijwilligers. Verenigingen, lokale initiatieven en maatschappelijke voorzieningen zijn er gehuisvest. Een prachtige uitvalbasis voor onder andere muziekverenigingen, fysiotherapeuten en dagopvang voor mensen met een beperking. Helaas zijn ook de deuren van deze ontmoetingsplaatsen nu al geruime tijd gesloten.

De Torenschouw in Opperdoes

Net als andere horecagelegenheden zijn we dicht en staat alles 100% stil,’ vertelt Jos Klaver, gastheer/chef-kok van dorpshuis De Torenschouw in Opperdoes. ‘Het is afwachten met wat voor nieuws het kabinet eind april komt. De grote vraag is wanneer we onze deuren weer mogen openen. Normaal gesproken vinden bij ons grote feesten en partijen plaats, daar halen we het gros van ons inkomsten vandaan. Deze situatie is dus zorgelijk. De groepen die we ontvangen variëren van 25 tot 200 mensen en als dat soort samenkomsten nog een tijd lang niet zijn toegestaan, dan hebben we een stevig probleem. Vooralsnog zijn alle grote evenementen afgezegd of tot nader order verplaatst. Dit jaar zou de vijfjaarlijkse oranjereünie plaatsvinden, maar ook die is geannuleerd. Heel zonde, want hiervoor zouden we honderden mensen ontvangen. Nu zijn we bezig met de grote schoonmaak en klusjes, maar er moet ook weer brood op de plank komen. Wij zijn ondernemers en huren een gedeelte van de stichting. Inmiddels hebben ook wij ons gemeld bij het steunloket.’ 

Dorpshuis De Vang in Benningbroek

We zijn bezig met de tent aan het poetsen en het boenen’, zegt Peter Manshanden, beheerder van dorpshuis De Vang in Benningbroek. ‘We hadden eerder al plannen om ledverlichting op te hangen en daar hebben we nu de tijd voor. De afgelopen drie zondagen zijn we ook twee uurtjes per dag open geweest voor de verkoop van snacks. Mensen kunnen via de app een bestelling plaatsen en krijgen vervolgens een afhaaltijd door. De reacties zijn heel leuk en een activiteit als deze is belangrijk voor het personeel. Al eerder had de penningmeester de aangeboden subsidies van de overheid aangevraagd en die hebben we ontvangen. We kunnen het nog wel een paar maandjes uitzingen, maar het moet niet te lang duren. Anders zien we toch wel met angst en beven de toekomst tegemoet. Verdiensten tijdens de kermis en Koningsdag lopen we ook mis. Ik ben op dit moment met de gemeente in gesprek of het mogelijk is om de kermis later dit jaar doorgang te laten vinden. Als dat lukt, zou het super zijn.’ 

Dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk

Beheerder Gisela Schüür, van dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk: ‘Klusjes die we altijd voor ons uitschuiven pakken we nu aan en de mensen die hier langskomen vangen we zo goed mogelijk op. Ook maken we meerdere keren per dag het gebouw schoon, bijvoorbeeld de trapleuningen. Het bloedprikpunt dat normaal gesproken boven bij de huisarts is, is nu beneden in de ronde zaal. Op deze manier komen zo min mogelijk mensen bij elkaar in de buurt. Het sociale eetcafé vindt ook al een tijd lang niet meer plaats. Op dinsdagavond bezorgen de vrijwilligers het eten bij de mensen thuis. Veel van die vrijwilligers zijn zelf 70+ en zij blijven momenteel natuurlijk ook in huis, want ze moeten geen enkel risico lopen. Al wekenlang vinden er hier geen samenkomsten, zoals biljarten of andere sportactiviteiten, plaats. Dit kost ons helaas veel inkomsten uit de bar en foyer.’

Inloophuis Medemblik in Medemblik

Wij hebben te maken met mensen met levensbedreigende ziektes’, zegt Tom van der Wal, oprichter van Inloophuis Medemblik. ‘Degenen die dus het meeste risico lopen om het coronavirus op te lopen. Dat is natuurlijk het laatste wat zij kunnen gebruiken. Omdat wij te maken hebben met deze kwetsbare groep in de samenleving, zijn onze deuren minimaal tot eind mei gesloten. Dit geldt ook voor Stichting Dalisay Recovery, een initiatief van mijn dochter en schoonzoon. Deze stichting is opgericht voor mensen met verschillende eetstoornissen. Wij, van Inloophuis Medemblik en Stichting Dalisay Recovery, willen er in deze tijd ook voor de mensen zijn. Dat proberen we te bereiken door videogesprekken en met afgesloten Facebookgroepen. Tijdens het videobellen breken we voor hen de week, ze kunnen vragen stellen en er komen ook optimistische onderwerpen aan het licht. Veel personen zijn alleenstaand en tijdens zo’n videogesprek kunnen zij toch hun zorgen delen. We zijn benieuwd hoe lang het nog duurt dat we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Als dat zo blijft, dan zit onze tafel snel vol…

Reageren via facebook