Interview Jaap Water: programmaregisseur bij de Veiligheidsregio NHN

“Het idee voor de CRU is direct ontstaan nadat het kabinet vorige maand de maatregelen tegen het coronavirus had afgekondigd. Als brandweer hebben we toen gezegd: we gaan de collega’s in de zorg fysiek ondersteunen. Met mankracht, met logistiek, met regelwerk, met locaties, noem maar op. Dat heeft in no-time vorm gekregen.”

“De regionale brandweer is met een paar honderd beroepsbrandweermensen en ruim duizend vrijwilligers een grote organisatie. Veel collega’s hebben nu minder werk. We mogen niet oefenen, dus de collega’s van vakbekwaamheid hebben minder te doen. We rukken alleen uit, dus in de ademluchtwerkplaats is het stil. Wie kan, steekt zijn armen uit de mouwen. Beroeps én vrijwilligers dragen hun steentje bij, prachtig om te zien.”

“Als CRU brengen we vraag en aanbod bij elkaar. Veel partijen bieden hulp aan, van particulieren tot tentenbouwers tot organisaties die persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen. Al dat aanbod komt bij ons binnen, waarna wij in overleg met coördinatoren aan de zorgkant regelen dat alles op de juiste plek komt.”

“Als brandweer helpen we hoe en waar we kunnen. We ondersteunen logistiek, halen en brengen spullen, maar rijden ook zorgmedewerkers heen en weer van Alkmaar naar Den Helder. Op ijsbaan De Meent in Alkmaar hebben we binnen drie dagen de GGD-teststraat voor zorgmedewerkers van de grond getrokken. Brandweermensen doen daar de eerste ontvangst en rijden de bloedmonsters naar de laboratoria. Via de kazernes in Noord-Holland Noord hebben we in de lokale gemeenschappen persoonlijke beschermingsmiddelen verzameld, die worden verspreid in met name de gehandicapten- en ouderenzorg. En we helpen een zorghotel te realiseren door daarvoor marktpartijen te benaderen. We hebben een groot netwerk, dat we aanspreken en inschakelen waar het even kan.”

“Persoonlijk haal ik hier enorm veel voldoening uit – en de collega’s met mij. Het vreet tijd, weekenden bestaan even bijna niet meer, maar het is fantastisch, dankbaar werk om te doen. En het is in alles écht de brandweer. Je hoeft maar te roepen en ze staan klaar. Echt goud.”

Bron: Veiligheidsregio NHN

Reageren via facebook