Het verhaal van de 21-jarige Emma uit Opperdoes en hoe zij corona overwon

OPPERDOES – Iedereen weet dat niet alle zieken die aan het coronavirus lijden worden getest. Dat kan met leeftijd te maken hebben of met bijvoorbeeld de mate van klachten die iemand heeft. In de gemeente Medemblik zijn er een aantal mensen die positief getest zijn, maar er zijn ook patiënten die de ziekte doorstaan in huiselijke sfeer met de zorg van ouders of hulp van buren. Emma de Jong uit Opperdoes (gefingeerde naam) is zo’n iemand, Rodi Media verslaggeefster Joyce Haakman had een interview met haar.

“Het liefste kom ik niet met eigen naam in de krant. Ik denk dat de mensen mij anders gaan zien. Ja, ik heb het coronavirus en ondanks ik best wel ziek ben, behoor ik tot de groep die milde klachten heeft. Ik denk dat mensen mij anders gaan zien en het liefste mij willen mijden. Nu moet dat natuurlijk nog, maar straks als ik klachtenvrij ben, dan zal dat zijn uitwerking hebben. Dat wil ik voorkomen. Ik ga in geen geval mensen in gevaar brengen en wacht tot ik volledig ben hersteld. Maar dan wil ik gewoon straks mijn leventje weer oppakken en niet dat mensen mij anders behandelen.”

China

Halverwege januari kwamen de eerste berichten naar buiten over het coronavirus in China. “Op dat moment dacht ik nog: ‘ach dat zal daar wel blijven, het is nog ver weg’ en maakte ik mij nog niet zoveel zorgen. Als het coronavirus niet naar Nederland was gekomen, dan hadden we nu allemaal nog gewerkt, naar school gegaan en onze dagelijkse dingen gedaan. Ik zou nog elke dag naar school gaan in Amsterdam, twee keer in de week volleyballen, in het weekend naar mijn vriend en werken. Daarnaast zou ik ook niet ziek zijn geworden als het coronavirus niet in Nederland was gekomen.”

Pijn

Emma (21) werd ziek. “In de week van 9 maart begon het met pijn tussen de schouderbladen en op mijn borst, op dat moment dacht ik nog niet aan corona. Die donderdagavond had ik het erg koud en nog steeds pijn, dus heb ik de thermometer erbij gepakt en maar eens mijn temperatuur gemeten. Ik bleek 39 graden koorts te hebben, hiervan schrok ik best wel en wij hebben meteen de huisartsenpost gebeld op aanraden van het RIVM. De huisartsenpost kon niets voor mijn doen, zei dat ik binnen moest blijven en dat ik mezelf in de gaten moest houden. Als ik nog hogere koorts zou krijgen of benauwd zou worden dan moest ik weer aan de bel trekken. De volgende dag kwam er een vervelende hoest bij en bleef de koorts aanhouden. Van de dokter heb ik na een paar dagen medicatie gehad om goed te kunnen ademen en de ontsteking te doen verminderen. Dit hielp (tot grote opluchting) erg goed.”

Binnen blijven

Gelukkig voelt Emma zich nu niet echt ziek meer ondanks de koorts. “Ik kan dus binnenshuis nog redelijk mijn ding doen. Ondertussen ben ik anderhalve week verder en ik heb eindelijk geen koorts meer, maar hoesten doe ik nog steeds. Er wordt gezegd dat het best wel eens twee weken kan duren voordat alle klachten verdwijnen, dus op dit moment is het afwachten tot ik 24 uur klachtenvrij ben en weer een rondje kan wandelen buiten.”

Gezin

In eerste instantie had haar ziek zijn niet zoveel invloed op de thuissituatie. “Mijn vader ging gewoon naar zijn werk en mijn moeder deed nog de boodschapjes bij de lokale supermarkt. Daar kwam verandering in toen de regering 23 maart de regels veranderde omtrent thuisisolatie, sindsdien moet mijn vader thuisblijven, kan mijn zusje niet werken in het weekend en mijn moeder haalt niet zomaar even boodschappen. Ze moeten wachten tot ik 24 uur klachtenvrij ben. Zij hebben geen ziekteverschijnselen, daar ben ik wel blij om.”

Beter

Het is nu dus afwachten tot Emma weer beter is. “Tot dan is iedereen gezellig thuis. Voor mijn gevoel zal het nog wel even duren voordat alle maatregelen weer opgeheven worden, hopelijk is dat na 28 april. En als het zover is, zou ik graag weer met mijn vrienden willen afspreken in plaats van via Skype praten. En waarschijnlijk wat leuks doen met mijn vriend, want die zie ik nu ook heel weinig.”

Via Mediapartner Rodi Media

Reageren via facebook