17.7 C
Medemblik
14 juli 2020 17:15
Medemblik Actueel.

Remco Reiding geeft een lezing over zijn speurtocht naar familie van oorlogsslachtoffers. ((Foto: aangeleverd))

Lezing Speurtocht naar familieleden van oorlogsslachtoffers in Nieuwe Haven

ABBEKERK – Frits van der Starre nodigt, namens het Comité Oorlogsmonument Abbekerk, iedereen uit om 6 maart naar dorpshuis de Nieuwe Haven, Burgemeester Kromplein 6 in Abbekerk te komen. “Kom voor 20.00 uur binnen, want dan begint Remco Reiding zijn verhaal over zijn speurtocht naar de familieleden van oorlogsslachtoffers, die op het Russisch Ereveld in Amersfoort begraven zijn. een hele interessante lezing die goed past in het thema 75 jaar bevrijding”, laat Frits weten.

Remco Reiding start deze avond de eerste van de serie van vier lezingen, in aanloop naar de viering op 5 mei van de bevrijding van Nederland.

Pretkowski

“In Abbekerk kent men sinds 1995 de vlieger Pretkowski, na een paar jaar onderzoek is het leven van deze Pool volledig in beeld, contact met de familie en stad Kostrzyn vindt regelmatig plaats. Het onderzoek van Remco Reiding is in onze ogen het grote werk geweest, als stagiaire bij een krant in zijn woonplaats Amersfoort, kreeg hij in 1995 het verzoek om eens te onderzoeken, wie nu precies die 865 Russen zijn, die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen”, zegt Frits.

Identiteit

In de afgelopen 25 jaar, achterhaalde Remco van deze 865 ‘Russen’ (het waren ook inwoners van de deelrepublieken uit de voormalige Sovjetrepublieken) de identiteit en familie van zo’n tweehonderd soldaten, krijgsgevangen, dwangarbeiders en burgers, die door toedoen van de Duitsers uiteindelijk in Leusden terecht kwamen. Centraal in zijn verhaal staat Vladimir Botenko – een boer – die als soldaat met het Rode Leger naar het front vertrok, toen de Duitsers in 1941 de Sovjet Unie binnenvielen. Hij is een van de eersten, waarvan Remco in 2000 de familie opspoorde in een dorpje in de Krim.

Vreselijk lot soldaten

“Het concentratiekamp Amersfoort herbergde 101 ‘Russen’, die als voorbeeld van de ‘untermensch’ daar terecht kwamen. Het waren Oezbeken. Deze soldaten wachtten een vreselijk lot, uiteindelijk werden zij april 1942 gefusilleerd en in een anoniem graf begraven. Een aantal van de ‘Russen’ in Leusden diende als ‘Osttruppen’ in de Duitse Wehrmacht. Dit waren Russische krijgsgevangenen, die voor de keuze stonden of direct sterven in een kamp zonder eten of verzorging of een minieme kans om te overleven in Duitse dienst. Was dat eigenlijk wel een keuze?”

Ostruppen

Deze ‘Ostruppen’ dienden ook als bewakingsdienst langs de Nederlandse kust. Vanaf Velzen tot Texel werden zij ingezet. Er ontstond contact met het Nederlandse verzet, dat via deze soldaten wapens, munitie en gegevens ontving. De ‘Opstand der Georgiërs’ in april 1945 op Texel is het dramatisch slot van deze geschiedenis.

Afsluiting

“Maar laat ik niet teveel vertellen”, zegt Frits, “anders heb ik teveel gezegd. Het mooie is dat Remco uiteindelijk tal van families bij het graf van hun vader, grootvader, oom, neef, van wie men het lot nooit geweten zou hebben, zonder zijn “uit de hand gelopen onderzoek’. Meer dan zestig jaar bleven kinderen van oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie in onwetendheid over het lot van hun vader. Totdat de hij besloot hen te zoeken en vertelde dat hun vader op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven ligt. Zij kunnen dan een periode afsluiten.”

Data lezingen dorpshuis

  • 3 april: luchtoorlog boven West Friesland door Hans Nauta;
  • 1 mei: dorpsleven in Abbekerk tijdens WO II door Walter Visser en ondergedoken in Duitsland door Cees van Kooten. Er zijn deze avond twee lezingen onderbroken door een pauze.

Mis deze interessante avonden niet!

Toegang: vrij. Aanmelden mogelijk via fritsvanderstarre@planet.nl.

Via mediapartner: Rodi Media

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?