4.1 C
Medemblik
27 januari 2021 11:26
Medemblik Actueel.

Je lening op de juiste manier beheren

De beslissing om al dan niet een lening te nemen is niet altijd eenvoudig. Als dit wel gaat gebeuren, wil je uiteraard dat alles in goede handen is. Door een overeenkomst aan te gaan met een gerenommeerd bedrijf, zoals Santander, Ferratum of Freo zorg je hier eigenlijk deels al voor. Toch is het handig om te weten waar je op kunt letten en wat er nu eigenlijk gebeurd nadat een lening is afgesloten. Daar wordt namelijk niet vaak wat over verteld. Daarom gaan we dat hier nu wel doen.

Hoe vraag je een lening aan 

Alvorens iemand moet weten hoe je alles kunt beheren moet een lening natuurlijk eerst worden aangevraagd. Om dit te kunnen doen zul je eerst een aantal stappen moeten doorlopen. Hieronder zie je welke dat normaal gesproken zijn. Eerst zullen de meeste mensen een offerte aanvragen en daarna eventueel overgaan tot het afsluiten. Hieronder zie je welke gegevens je allemaal nodig hebt mocht het daadwerkelijk zo ver komen:

  • Nederlandse rekening

Om daadwerkelijk een krediet te kunnen krijgen zul je over een Nederlandse rekening moeten beschikken. Aanbieders hiervan stellen dit namelijk als eis. Heb je deze niet, dan is afsluiten dus niet mogelijk.

  • Bewijs van inkomen

Voor de meeste leenvormen heb je een bewijs van inkomen nodig. Dit kan een contract zijn of bijvoorbeeld een loonstrook. Hiermee is de kredietverstrekker er zeker van dat je over de middelen beschikt om ook echt je maandelijkse termijn af te kunnen lossen.

  • Verificatie van je persoonsgegevens

Natuurlijk wil de tegenpartij weten met wie ze precies in zee gaan, daarom zul je een identiteitsbewijs moeten kunnen overleggen. Hiermee bevestig je gelijk dat je aan de minimumleeftijd voldoet. Deze ligt meestal op 18 of 21 jaar.

  • Eventuele gegevens van bedrijf

Dit geldt vrijwel alleen in het geval van een zakelijke lening. Maar als je deze gaat afsluiten moet je een aantal bedrijfsgegevens overleggen. Sommige verstrekkers willen bijvoorbeeld dat een bedrijf een bepaalde omzet haalt of al een bepaalde periode bestaat. 

Wat gebeurd er na het afsluiten van een overeenkomst? 

Als alles is ingevuld kan de aanvraag officieel worden ingediend. Wanneer dit goed gaat wordt deze goedgekeurd. Daarna duurt het vaak niet lang voordat een krediet op de rekening staat. Meestal is dit al binnen een dag of hooguit twee. Inmiddels heb je dan ook de overeenkomst waar alles duidelijk in staat.

Vanaf het moment dat je over het geld beschikt kun je daar dus mee doen wat je wilt. De tegenprestatie is uiteraard wel dat je vanaf dat moment ook moet gaan aflossen. Dit gebeurd meestal in maandelijkste termijnen. Voor veel soorten leningen en bij veel aanbieders is eerder aflossen ook mogelijk. Dit kan soms op aanvraag maar vaak gewoon direct. Het voordeel hiervan is dat je door dit te doen uiteindelijk minder rente zult betalen en eerder het gehele bedrag hebt afgelost. 

Houd alle gegevens goed bij 

Na het moment dat de lening is afgesloten krijg je bij de meeste kredietverstrekkers toegang tot je persoonlijke account. Zoals dit bij mijn Ferratum het geval is. Daarin zie je een overzicht van al jouw gegevens en kun je deze eventueel aanpassen indien dat nodig is. Sommige bedrijven hebben ook een app waarin alles mooi overzichtelijk gemaakt wordt.

Hier zul je precies kunnen zien hoeveel je nog af moet lossen en wanneer de volgende termijn zal worden afgeschreven. Mocht je dus een terugbetaling eerder doen, dan wordt dit ook gelijk zichtbaar. Het is daarom fijn om alles in een overzicht te hebben. Ook als je eens met een vraag zit, kun je op deze manier vaak snel contact opnemen zodat de klantenservice je daarmee kan helpen.

Reageren via facebook