Bacterieziekte treft Prunus bomen Nibbixwoud

NIBBIXWOUD – Een aantal Prunus bomen zijn vandaag door de gemeente Medemblik weggehaald omdat ze zijn getroffen door de bacterieziekte Pseudomonas syringae. Pseudomonas syringae is een zeer moeilijk te bestrijden bacterieziekte die ook bekend staat onder de naam “bacteriekanker”.

Langs de Kolgans in Nibbixwoud stonden tot vandaag vier van deze Prunus bomen die alle vier besmet waren met de Pseudomonas syringae bacterie. De meeste infecties vinden plaats in de herfst tijdens nat en winderig weer of in het voorjaar bij vochtige omstandigheden. De bladeren raken vervolgens geïnfecteerd. In het voorjaar verspreiden de bacteriën zich van het blad naar de schors. De bacteriën kunnen zeer gemakkelijk langs wonden binnendringen, bijvoorbeeld na het snoeien, door scheuren door vorstschade of in de herfst bij de bladval.

Woordvoerster Silvia Hania laat aan Medemblik Actueel weten dat er op korte termijn vervangende bomen voor terug worden geplaatst.

Reageren via facebook