10.9 C
Medemblik
20 september 2020 09:38
Medemblik Actueel.

De duiker is niet meer bruikbaar voor de pleziervaart omdat de vaarhoogte te laag is.

Reparatie verzakte duiker Zwaagdijk gaat dure klus worden.

ZWAAGDIJK – De duiker ter hoogte van de sluis is de enige vaarverbinding tussen De Vier Noorder Kogge en de polder Het Grootslag en zeker zomers veel gebruikt door de pleziervaart. Maar de duiker is aan één kant dusdanig verzakt dat er met een bootje gebruik van maken niet meer te doen is omdat dat minimale vaarhoogte niet meer aanwezig.

Twee tot drie jaar

Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de doorvaarthoogte van de  duiker aan de noordkant (Vier Noorder Koggen) 1.50 meter is maar aan de zuidkant (Grootslag), 1.30 meter is. De duiker is dus aan de zuidkant 20 centimeter verzakt.

Het Hoogheemraadschap, de eigenaar van de duiker, is van de problemen met de duiker bekend en dus verantwoordelijk voor het herstel van deze duiker, de weg boven de duiker is eigendom van de gemeente Medemblik.  Mocht HHNK gaan besluiten om de duiker te vervangen dan zal dit niet eerder gebeuren dan over 2 á 3 jaar, voorbereiding en uitvoeringen nemen zoveel tijd in beslag. Omdat de duiker eruit moet worden gehaald is het een vrij omvangrijke civiele technisch project waarbij er de nodige voorbereidingen moeten worden getroffen. Zo moet er eerst onderzoek plaatsvinden, moet alles worden berekend en een bestek worden gemaakt. De nieuwe duiker moet op palen worden gefundeerd, de huidige heeft geen fundering. Maar het grootste obstakel is de weg die tussen Wervershoof en Zwaagdijk ligt en een belangrijke verbinding is, daarnaast ligt er ook nog een PWN waterleiding die langs de duiker loopt.

Op dit moment kunnen boten tot 1.30 meter hoogte probleemloos onder de duiker doorvaren, ook zijn er volgens de gemeente Medemblik en het Hoogheemraadschap (nog) geen klachten binnengekomen. Wel zal de gemeente Medemblik bij het Hoogheemraadschap Noord-Holland Noord er op aan gaan dringen om zo spoedig mogelijk herstel van deze belangrijke schakel in de recreatieve vaarroutes aan te pakken. Ook zal de gemeente een hoogtebeperking gaan instellen voor deze duiker.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?