Bente Kerkhoff: ‘Als ik door train zijn de Olympische Spelen zeker haalbaar’

OOSTWOUD – De Oostwoudse Bente Kerkhoff (18) is een waar sporttalent. Zowel op ijzers als op wieltjes vergt zij het uiterste van zichzelf. Elke dag is ze bezig om sneller, beter en nog succesvoller te worden. Ze is van mening dat door veel trainen en zichzelf verder ontwikkelen niks onmogelijk is.

Toen ik een jaar of zes was ben ik op jeugdschaatsen gegaan. Op een dag stond daar mijn oude clubtrainster te flyeren voor de skeelerbaan en de schaatsvereniging. Nadat ik daar ben gaan kijken, ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan. Momenteel houd ik me bezig met marathons en langebaanafstanden. Het sporten in groepsverband vind ik het leukste. Het spelelement waarbij de winnaar afhangt van meerdere factoren spreekt mij erg aan. De tactiek van je eigen team en die van je tegenstander zijn beide van groot belang en dat maakt het spannend. Natuurlijk is langebaanschaatsen ook heel leuk. Dan rijd je puur voor jezelf en hoop je continu je eigen tijd te verbeteren.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Ik hoor daar thuis

Bij het skeeleren is Bente nu geen junior meer, maar senior. ‘Dat is best een grote stap, vooral op internationaal vlak. Ik zeg vaak tegen mezelf dat ik terug moet gaan naar de basis en niet vol voor de overwinning moet gaan. Ik moet er niet vanuit gaan dat wat ik het afgelopen jaar heb bereikt, dat ook zal gelden voor het aankomende jaar. Afgelopen seizoen ben ik met skeeleren Europees Kampioen geworden. Daarnaast ben ik ook tweede van de wereld geworden. Beide keren waren zo gaaf. Het moment dat ik besefte dat ik op dat podium thuishoorde was zo bizar. Je kijkt altijd tegen de groten op met de gedachte dat je dat ook ooit hoopt te bereiken. Toch houd je jezelf voor dat die kans klein is en dat het waarschijnlijk nooit gaat gebeuren. Maar dan gebeurt dat toch…

Zilveren medaille

Volgens eigen zeggen begon Bente dit schaatsseizoen met een redelijke achterstand. ‘Zomers trainen de schaatsers puur voor het schaatsen, zoals duurritten op de fiets en vermogensopbouw. Heel weinig schaatsers skeeleren zomers op wedstrijdniveau. Dan skeeleren ze wel maar dan op de schaatsslag, als training. Vaak wordt gedacht dat deze twee op elkaar lijken maar dat is niet zo, want de manier van afzetten is heel anders. In de zomermaanden was ik dus wel bezig met het skeeleren op wedstrijdniveau. Ik moest constant pieken naar toernooien toe en kon niet goed mijn trainingen voor het schaatsen continueren. Dat maakte het begin van het marathonseizoen op de schaats best lastig. De Mass start is mij erg goed afgegaan en daardoor plaatste ik me voor de World Cup in Enschede. Hier pakte ik toen de zilveren plak.

Ik heb heel veel waardering voor mijn oud-trainer (en wereldkampioen) Mark Horsten. Helaas is hij onlangs gestopt, maar ik heb de afgelopen jaren met heel veel plezier bij hem getraind. Mede door hem ben ik zo goed gaan rijden. Daarnaast heb ik ook veel geleerd van mijn ploeggenoot Manon Kamminga. Mariska Huisman was de naam die ik vroeger noemde als mij werd gevraagd tegen wie ik opkeek. Zij won altijd alles. Momenteel schrijft Mariska de webteksten voor ons marathonteam.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Houden van de sport

Bente denkt dat discipline en houden van je sport kernvoorwaarden zijn voor succes. ‘Als mijn eigen wedstrijd erop zat en de senioren maakten daarna hun opwachting, was ik nooit weg te slaan bij de baan. Mijn coach of ouders zeiden dan dat het verstandig was om naar huis te gaan, maar ik vond het zo leuk en mooi om te zien dat ik bleef kijken.

Trainen is voor mij een fijne uitlaatklep. Om daarna met een bepaald doel de wedstrijd in te gaan en die vervolgens met goed resultaat af te sluiten, dan is de ontlading heel groot. Op zo’n moment ben ik trots en weet ik waar ik het voor doe. Als iets me niet lukt, word ik gefrustreerd. Mijn oud-trainer Mark zei dat hij soms boos moest worden op bepaalde leerlingen omdat zij zich niet aan het plan hielden. Dit deed hij zodat de rijders zich ervan bewust werden en het skeeleren daarna eigenlijk alleen maar beter zou gaan. 

Op mij hoefde hij dat niet, want hij wist dat ik al boos op mezelf was. In een split second moeten we beslissingen nemen. Gelukkig gaat het negen van de tien keer gewoon goed.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Eindexamenjaar

De Oostwoudse traint elke dag. ‘Fietsen, hardlopen, kracht- en sprongtrainingen, schaatsen, skeeleren. De helft van de week train ik twee keer per dag, dat is afhankelijk van school. Momenteel zit ik ook in het eindexamenjaar van Atheneum. Dat is best heftig, maar ik probeer het zo lang en goed mogelijk vol te houden. Ik kom om 16:00 uur thuis van school, een kwartier later zit ik in de auto richting de training en rond half negen ’s avonds stap ik weer binnen. Gelukkig krijg ik veel medewerking vanuit school. Als ik geslaagd ben, wil ik waarschijnlijk Bewegingswetenschappen gaan studeren.’

Daarnaast heeft Bente nog een doel gesteld: ‘Volgend jaar wil ik deelnemen aan het WK junioren. Daarna, als ik de aankomende jaren flink door train, is alles mogelijk. Dan zijn de Olympische Spelen ook zeker haalbaar.

Reageren via facebook