Waarom het onderhouden van jouw dak zo belangrijk is

Het onderhouden van het dak van je woning is erg belangrijk, maar toch is het een handeling die door woningeigenaren vaak vergeten of uitgesteld wordt. Het is goed mogelijk dat jouw dak alweer een tijd geleden is onderhouden. Want waarom zou je het controleren als het niet lekt? Problemen doen zich vaak al veel eerder voor dan dat een lekkage zichtbaar is. Door het dak goed te onderhouden, geef je lekkages geen kans en kom je niet voor onverwachte hoge kosten te staan. Waarom het onderhoud van je dak zo belangrijk is, lees je in dit artikel. 

Een onderhouden dak gaat langer mee

Wanneer je een dak niet onderhoudt, komt het voor dat viezigheid zoals mosvorming en natuurlijk afval het dak overnemen. Hierdoor doen zich problemen voor, zoals het niet of op een verkeerde manier weglopen van regenwater. Door twee keer in het jaar het dak goed schoon te maken, voorkom je een dakreparatie en zorg je ervoor dat het dak veel langer meegaat dan wanneer je het niet onderhoudt. Je maakt je dat schoon met een schoonmaakmiddel en een borstel, gebruik geen hogedrukspuit. Hierdoor vergroot je namelijk de kans op lekkages.

Achterstallig onderhoud laten doen is erg duur

Wanneer het onderhoud lang niet is uitgevoerd, is het mogelijk dat je voor achterstallig onderhoud komt te staan. Vaak is dit onderhoud veel duurder, omdat het probleem erg verslechterd is. Een voorbeeld is het herstellen van een beginnende lekkage, wanneer je dit niet doet zal de lekkage erger worden en de schade groter. Hierdoor is het mogelijk dat een dakdekker langer bezig is met repareren en een groter deel van het dak moet vervangen, dan wanneer je op tijd was gekomen met de melding. Door het onderhoud en reparaties dus op tijd uit te voeren, zorg je ervoor dat kleine beschadigingen niet verslechteren tot grote problemen.

Zelf een schuin dak onderhouden

Heb je thuis een schuin dak en wil je deze zelf onderhouden? Let dan op het volgende. Begin met het verwijderen van mos en algen op dakpannen en zorg dat je dakgoot leeg is. Hierdoor stroomt het water goed weg van het dak. Controleer daarnaast of de dakpannen niet van hun plek gekomen zijn of schade hebben. Als dit wel het geval is, herstel dit dan door nieuwe dakpannen neer te leggen.

Zelf een plat dak onderhouden

Als je thuis een plat dak hebt en wilt onderhouden, let je op andere dingen. Controleer hierbij met name of het regenwater wegstroomt en de afvoer niet verstopt zit. Daarnaast controleer je de dakbedekking op gaatjes en scheurtjes, hierdoor ontstaan namelijk snel grotere problemen. Het herstellen van bijvoorbeeld bitumen dakbedekking, is lastiger dan het leggen van dakpannen, waardoor het verstandig is om bij problemen een dakdekker in te schakelen.

Reageren via facebook