11.6 C
Medemblik
21 september 2020 11:09
Medemblik Actueel.

Mevrouw Neefjes-Stuijt opende, samen met wethouder Andrea van Langen, de tentoonstelling over 100 jaar vrouwenkiesrecht. (Foto aangeleverd)

Tentoonstelling 100 jaar vrouwenkiesrecht gemeentehuis Medemblik

WOGNUM – Kom naar de tentoonstelling over 100 jaar vrouwenkiesrecht. Vanaf 12 december is deze te bewonderen in het Middengebouw van het gemeentehuis in Wognum. De tentoonstelling geeft een compact overzicht van foto’s over dit thema, afkomstig uit het Westfries Archief.

Algemeen kiesrecht

Discussie, debat, demonstraties: jarenlang was Nederland het oneens over wie mocht stemmen. In kleine stappen werd het kiesrecht uitgebreid. Tot 1917 hadden alleen mannen die een bepaalde belasting betaalden – meestal de wat rijkere mannen – het recht om hun stem uit te brengen. In 1917 kregen mannen vanaf 25 jaar algemeen kiesrecht. In 1919 besliste de Tweede Kamer dat alle Nederlandse mannen en vrouwen vanaf 25 jaar voortaan
mochten stemmen.

Tekst loopt door onder de foto

Een groepsfoto van ongeveer 20 vrouwen die politiek actief zijn geweest in onze gemeente.
Een groepsfoto van ongeveer 20 vrouwen die politiek actief zijn geweest in onze gemeente. (Foto aangeleverd)

Ik vier mijn stem!

De tentoonstelling is geopend in aanwezigheid van veel vrouwen die politiek actief zijn of zijn geweest uit onze gemeente. Overal in Nederland is de afgelopen jaren 100 jaar kiesrecht op verschillende manieren herdacht, onder het motto: Ik vier mijn stem! Ben je ouder dan 18? Maak gebruik van je stem op de momenten dat je dat kunt doen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?