Irene Schouten kan vierdaagse Trachitol Trophy titel niet verdedigen

ANDIJK – Na het succes van vorige winter staat de tweede editie van de Trachitol Trophy voor de deur. De marathonschaatsers starten donderdag 21 november in Enschede, rijden vrijdags in Utrecht en op zaterdag in Hoorn. Zondag 24 november is de finale in Groningen.

Bij de vrouwen was Irene Schouten vorig jaar ongenaakbaar: ze won alle vier etappes van de Trachitol Trophy. Helaas kan zij haar titel niet verdedigen. De alleskunner uit Andijk is immers ook actief in de World Cups, als Nederlands belangrijkste troef op de mass start, en rijdt volgend weekeinde in het Poolse Tomaszow Mazowiecki.

Dankzij Schoutens afwezigheid liggen er volop kansen voor andere sterke vrouwen in het peloton. Haar teamgenoten Marijke Groenewoud en Carien Kleibeuker zullen er alles aan doen om de zege binnen te halen. Zij krijgen daarbij zeker concurrentie van de rappe sprintsters Manon Kamminga en Lisa van der Geest.

Puntenklassement

In elke wedstrijd zijn drie sprints die meetellen voor het puntenklassement. De leider mag het Trachitol-tablettenpak aantrekken. Dat is zeker zo opvallend als het spruitjespak dat in vroegere tijden bestemd was voor de klassementsleider in The Greenery Six, die tussen 1998 en 2007 jaarlijks op het programma stond.

Met de komst van sponsor Salveo Pharma, distributeur van de bekende tabletten tegen keelpijn, bleek de KNSB in staat de oude meerdaagse in een nieuw jasje te steken. De Trachitol Trophy staat tot 2022 met dikke letters op de marathonkalender. Meer informatie, inclusief de volledige programma’s, vind je op schaatsen.nl.

[signoff]

Reageren via facebook