10.3 C
Medemblik
24 februari 2021 23:32
Medemblik Actueel.

Foto's : Duco de Vries & Light Up Collective

Gouden Parade, videovoorstelling op het Stadhuis, Medemblik terug naar de Gouden Eeuw

MEDEMBLIK – Historische figuren in de Gouden Parade, het interactieve lichtspektakel bij het oude stadhuis, verhalen, muziek, geuren en kleuren: de roemruchte Gouden Eeuw komt op 26 oktober groots tot leven. In deze Gouden Nacht is het publiek welkom in het oude stadscentrum en in musea, kerkjes, molens en oude panden in de hele gemeente.

De Gouden Nacht vangt aan met de Gouden Parade in Medemblik stad. In de Nieuwstraat trekt vanaf 17.30 uur de historische karavaan voorbij, met niemand minder dan zeeheld Michiel de Ruyter, het Meisje met de Parel, schilder Rembrandt, zijn collega Fabritius en verrassende bekenden… 

Tekentalent Merel Kaptein

Bij het oude stadhuis vindt vervolgens de openingsceremonie plaats met een interactief lichtspektakel. Op de muren wordt een live 3D video-animatie geprojecteerd van Light Up Collective. Het zevenjarige Medemblikker tekentalent Merel Kaptein sluit zich ook aan om haar kunsten te laten zien. Merel is bekend van haar deelname aan de Lang Leve Rembrandt wedstrijd in het Rijksmuseum. Het publiek kan meedoen op speciale tablets en vooral kinderen worden uitgenodigd om mee te tekenen. 

Kennismaken met toen

Na dit bijzondere spektakel openen historische panden, kerkjes, molens, musea en kasteel Radboud de deuren. De hele avond is er van alles te doen en te beleven in Medemblik en omliggende dorpen, uiteraard in het licht van de Gouden Eeuw en grotendeels gratis toegankelijk. Bezoekers maken op unieke wijze kennis met de tijd van weleer, met verhalen, theater, muziek, proeverijen en meer. 

Highlights uit het programma

  • Jan Pieterszoon Coen is zowel bekend als verguisd. Zijn vrouw Eva vertelt haar verhaal in de Melchiorhoeve in Twisk. Hierna volgt een wandeling met echte lantaarns, samen met de nachtwaker, die verhaalt over het gouden verleden van het dorp. De tocht eindigt bij het huis van de familie Coen.
  • In de kerk van Lambertschaag griezelt het publiek van een middernachtelijk en waargebeurd verhaal bij kaarslicht, met glühwein en gitaarmuziek. Ook kan er worden overnacht, met ‘s ochtends een ontbijtje: een unieke kans!
  • In het bijzondere Huis Midwoud draait een stomme film met live pianomuziek. Deze combinatie voert het publiek mee naar de tijd van de stoom- en walvisvaart en leert meer over het harde vissersleven van toen.

Kort overzicht van andere activiteiten

Het klassieke stuk Ridder Lanseloet van Denemarken wordt gespeeld in het Witte Kerkje (Benningbroek). Voor de wijnliefhebbers is er een lezing op wijngaard Saalhof (Wognum) over wijnbouw in de Gouden Eeuw. Liever bier? Stadsbrouwer Bert en Blonde Gees van Stadsbrouwerij Medemblik vertellen verhalen, onder begeleiding van vrolijke zeemansliederen van het Andijker Havenkoor. Meer muziek in Theaterkerk Hemels (Twisk) met liederen over ongekende avonturen, rijkdom en verre reizen. In het Bakkerijmuseum staan de activiteiten in het teken van proeven. 

Voor de jeugd

Ook voor kinderen zijn er tal van activiteiten: ze vliegen over de oude stad Batavia in het voormalige stadhuis, ze luisteren naar het spannende verhaal van Maurits Muis en schilderen hun eigen blauwe tegeltje in het Huis van Oud. Griezelen kan bij Meelmolen De Herder en schatzoeken in Kasteel Radboud. Ouders kunnen hier stemmen bij De Gouden Heren 17 in de ridderzaal of lessen in magie beleven in de blauwe zaal. In het stadhuis ontmoet het publiek burgemeestersvrouw Geertje Adriaans en dijkgraaf Albert P. Hauwert met hun verhalen over de roemrijke Gouden Eeuw.

De Gouden Nacht is een initiatief van het cultuur- en toeristisch platform, gemeente Medemblik en alle deelnemende organisaties, musea en gezelschappen. De activiteiten zijn, op een aantal na, gratis toegankelijk voor publiek. Kijk voor meer informatie over het programma, reserveringen en meer op www.goudennacht.nl.

[signoff]

Reageren via facebook