Medemblik Actueel.

Rommelmarkten in de gemeente Medemblik

Tijd voor een feestje, 30ste rommelmarkt Opperdoes

OPPERDOES – Het rommelmarktcomité verzorgt 5 oktober de dertigste rommelmarkt in Opperdoes. “Omdat we daarmee ons zesde lustrum vieren, wordt de markt feestelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren”, zegt lid van het comité Corry Mazereeuw (42). “En net als al die voorgaande keren is de opbrengst bestemd voor goede doelen.”

De rommelmarkt vindt traditiegetrouw plaats op zaterdag van 09.00 tot 12.30 uur in dorpshuis de Torenschouw, aan de Torenstraat in Opperdoes. “En net als alle voorgaande jaren is de aanvoer van spullen 100% nieuw. De enige verandering is dit jaar dat we rond de klok van 10.00 uur een spetterende jubileumverrassing hebben.”

Aan de wieg…

Wim Mazereeuw en zwager Jan de Lange staan aan de wieg van de rommelmarkt. “Toen mijn man en ik trouwden en ik in Opperdoes ging wonen, ik ben namelijk import, besloten we dat ik het commissiewerk van hem overnam. Hij is zelf nog, samen met zijn zwager en zus Margriet, van begin tot eind betrokken bij de uitvoering van de markt. Mijn zwager en schoonzus hebben het commissiewerk zeker 25 jaar gedaan. Zij hebben hun plek in de commissie overgedragen op hun oudste zoon Wim. Zo is er al jaren een vast team dat inmiddels prima weet hoe de zaken het soepelst verlopen.”

Goede doel

De opbrengst van de rommelmarkt is, net als andere jaren, volledig bestemd voor goede doelen en mede daarom draagt het dorp de rommelmarkt een warm hart toe. “Daarom worden er vaak spullen ingeleverd, die eigenlijk te mooi zijn voor een rommelmarkt”, zegt Corrie enthousiast. “Die krijgen een plekje in het brocante-hoekje of op de tafel met antieke spullen. Maar ze gaan desalniettemin voor rommelmarktprijzen van de hand. Een deel van de opbrengst is dit jaar bestemd voor ‘onze’ sponsorkinderen in Ethiopië die we al jarenlang via Compassion financieel ondersteunen. Ze gaan naar school en krijgen kleding en eten. Het andere deel gaat naar de Dorcas voedselactie. Begin november vindt die plaats. Daarmee gaan we terug naar de ‘roots’ van de rommelmarkt. De eerste keren werd die georganiseerd voor hulpverlening in Oost Europa. Maar omdat er tegenwoordig ook dichterbij mensen hulp nodig hebben om rond te komen, gaat het laatste deel van de opbrengst naar Voedselbank West Friesland.”

Aanbod

Het aanbod is breed tijdens de rommelmarkt; van keukenspullen, speelgoed, elektronica, boeken, meubilair, tuinspullen, gereedschappen, curiosa, bloempotten en vazen en serviesgoed.

“Door de jaren heen is het koopwaar veranderd. De laatste jaren krijgen we geen typemachines en dikke beeldbuizen meer”, lacht Corrie. “De opzet is soms licht gewijzigd. We voerden nooit grote veranderingen door, omdat de rommelmarkt zoals die is, altijd een groot succes is. Het is gezellig, de mensen werken graag mee, we hebben veel blijde klanten en het levert leuk geld op voor goede doelen.”

Vrijwilligers

Naast het kleine comité, dat momenteel bestaat uit vijf personen, ook GertJan en Debora Klopper en Esmee Stam, draaien tientallen vrijwilligers mee op de dagen dat de rommelmarkt daadwerkelijk gehouden wordt.

“Ikzelf ben als oudste en nu ook langst meedraaiende lid in de commissie wat naar de achtergrond aan het bewegen. Ik schrijf nog de stukjes voor diverse bladen, de huis-aan-huis folders en ik regel de financiën. De andere commissieleden regelen onder meer de digitale publiciteit, de trekkers met chauffeurs waarmee de spullen worden opgehaald, de vrijwilligers om spullen op te halen, te sorteren, uit te stallen, te verkopen en achteraf op te ruimen. Ook de inrichting van het dorpshuis, de catering voor de vrijwilligers, het wegbrengen van de overgebleven spullen naar Noppes.

Bezoek de rommelmarkt

Kom ook naar deze gezellige rommelmarkt, zeker een bezoekje waard. “Alles bij elkaar is het elk jaar een intensieve klus”, zegt Corrie, “maar leuk om te doen en erg gezellig met elkaar. En het geeft elk jaar weer ruimschoots voldoende voldoening om te zeggen: volgend jaar weer!”

Via mediapartner Rodi Media

[signof]

Reageren via facebook