Medemblik organiseert de Gouden Nacht

MEDEMBLIK – De Gouden Eeuw komt groots tot leven tijdens de Gouden Nacht op 26 oktober a.s. De langgekoesterde wens van de Medemblikker musea gaat hiermee in vervulling: net als in de grote steden kunnen inwoners en bezoekers zich deze avond onderdompelen in theater, muziek, exposities en activiteiten. 

Het Jaar van de Gouden Eeuw kan niemand zijn ontgaan. Ook Medemblik sluit zich hierbij aan op – net als toen – eigen wijze. De Gouden Nacht is geïnspireerd op de welbekende museumnacht. De hele avond is er van alles te doen in Medemblik en omliggende dorpen: publiek kan zich op dertien locaties onderdompelen in de geluiden, geuren, smaken en kleuren van toen.

Tijd van weleer
Cultuurcoördinator Ariane Vervoorn van gemeente Medemblik is uitermate verheugd over alle enthousiaste medewerking van het team, de musea, gezelschappen en deelnemers: “Het is een uniek evenement met activiteiten voor jong en oud. De setting in mooie gebouwen, het aanbod in grotendeels gratis toegankelijke activiteiten en het thema De Gouden Eeuw: bezoekers maken op unieke wijze kennis met de tijd van weleer. Juist de combinatie van meedoen en zintuiglijke beleving geeft de Gouden Nacht een toegevoegde waarde.”

Gouden Parade
Vanaf 17.30 uur op 26 oktober gaat het spektakel van start met de openingsceremonie. De Gouden Parade is een historische karavaan die door de Nieuwstraat in Medemblik stad richting het oude stadhuis flaneert. Niemand minder dan zeeheld Michiel de Ruyter, het Meisje met de Parel, schilder Rembrandt en zijn collega Fabritius lopen mee of rijden in de paardenkoets. Het geheel is omlijst met muziek en spektakel.

Lichtspektakel
De muren van het oude stadhuis ondergaan vervolgens, als het donker wordt, een metamorfose met de video-animatie van Light Up Collective. Cultuurcoördinator van Gemeente Medemblik Ariane Vervoorn: “Het is een live projectie met fraaie 3-D effecten. Het publiek kan zelf meedoen, wat de beleving nog specialer maakt.” Hierna openen historische panden, kerkjes, molens, musea en kasteel Radboud de deuren voor de meest uiteenlopende activiteiten, uiteraard in het licht van de Gouden Eeuw.

De Gouden Nacht is een initiatief van het cultuur- en toeristisch platform, gemeente Medemblik en alle deelnemende organisaties, musea en gezelschappen. De activiteiten zijn, op een aantal na, gratis toegankelijk voor publiek. Kijk voor meer informatie over het programma, reserveringen en meer op www.goudennacht.nl.

[signoff]

Reageren via facebook