Medemblik Actueel.

Het datacenter van Google in de Wieringermeer (Eigen foto)
Bedrijven

Datacenters Wieringermeer zorgen voor zware belasting energienetwerk

MIDDENMEER – Dit blijkt uit een lijvig rapport over de energie-infrastructuur in Noord-Holland. Uit het rapport komt naar voren dat het energienetwerk in Noord-Holland niet aan de toekomstige vraag van energie van datacenters kan voldoen.

Datacenters zoals in de Wieringermeer, kennen een hoog stroomverbruik en hebben door de snelle ontwikkelingen in het recente verleden al tot problemen  met netbelasting geleid, met name in de gemeente Haarlemmermeer waar ook een energieslurper als Schiphol is gelegen.

Datacenters die vandaag de dag worden ontwikkeld kennen een typisch vermogen in de orde van 100 MW(MegaWatt), wat een significante belasting voor het lokale elektriciteitsnetwerk met zich meebrengt, blijkt uit rapport.

Met de komst van nog meer datacenters naar de Wieringermeer, Hollands Kroon staat hier niet afwijzend tegenover, zal de druk op het energienetwerk enkel nog meer toenemen. Dat juist datacenters bij elkaars nabijheid worden gebouwd komt o.a. door de aansluitmogelijkheden op de communicatienetwerken. Zo heeft Agriport A7 zeer snelle rechtstreekse verbindingen naar o.a. het AMS-IX in Amsterdam dat als internetknooppunt van Europa wordt gezien.

Lees ook: Agriport A7 wil bestemmingsplan wijzigen ten gunste van meer datacenters en transformatorstaion

in de z.g.n Position Paper van 7 december 2018 valt te lezen dat de bestaande hyperscale-locaties in Middenmeer verder dient te worden gefaciliteerd in hun uitbreiding en opgenomen data-, energie, – en warmtenetwerken. Nieuwe locaties zijn pas aan de orde als  vestiging op eerder genoemde locaties op bezwaren stuit.

Lees ook: Agriport A7 straks bolwerk van kassen en datacenters

In een scenarioanalyse voor Middenmeer tot 2035 ten behoeve van een economische impact studie presenteert Digital Gateway to Europe een drietal scenario’s waarbij respectievelijk 1) de voorgenomen hyperscale investeringen van Microsoft worden gerealiseerd tot 2021 (totaal 211MW); 2) aanvullend Microsoft met 15 ha uitbreidt en nog 72 ha aan andere hyperscales wordt gealloceerd (totaal 708 MW, bij gelijkblijvende MW/ha verhouding) en 3) aanvullend nog 80.000 m2 aan vloeroppervlak wordt ontwikkeld (totaal 944 MW, bij gelijkblijvende MW/m2 verhouding), blijkt verder uit het rapport.

Het rapport gaat er verder vanuit dat na 2030 er een afvlakking gaat komen omdat andere hyperscale-locaties in NW-Europa zich sterk gaan ontwikkelen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageren via facebook