Medemblik Actueel.

Algemeen

Windmolens en zonnepanelen gevaar voor elektrische apparaten

WIERINGERMEER – In de Wieringermeer zijn door de komst van de vele windmolens en zonnepanelen de piekspanningen in het energienet dusdanig hoog opgelopen dat er moet worden gevreesd voor de werking van elektrische apparaten.

De te hoge piekspanningen komen voor in het 10 kilovolt-middenspanningsnet in de Wieringermeer dat niet berekend is op de enorme toevoer van energie door de komst van de tientallen windmolens en honderden zonnepanelen, meldt het NHD vandaag.

Hanneke Meskers die samen met haar man Wout Kwekerij De Oosterkwel runt is bang dat de hoge piekspanningen voor veel schade gaat zorgen aan het elektrische apparatuur, alleen al dit jaar zijn 2 frequentiemeters met een waarde van 3000 euro kapot gegaan omdat de spanning oploopt tot 260 volt waar 230 volt normaal is.

Volgens het NHD kan Liander niet direct een oplossing bieden. Dat dit niet een op zichzelf staand geval is blijkt wel uit het feit dat bij Nijmegen-Noord met spoed een nieuw verdeelstation moet worden gebouwd omdat ook daar de huidige infrastructuur aan zijn maximale capaciteit zit. Maar ook uit andere provincies zoals Drenthe komen gelijksoortige berichten over een overbelast net waar niet 1 2 3 een oplossing voor is.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageren via facebook