17 C
Medemblik
30 september 2020 17:22
Medemblik Actueel.

Foto: NH Nieuws

Waar ging het toch mis met Draka Polymer Enkhuizen

ENKHUIZEN – Enkhuizen ontwaakt met een flinke kater, veel van de werknemers van het nu failliete Draka Polymer komen uit Enkhuizen of uit de omgeving van Enkhuizen en zijn van de ene op de andere dag hun baan kwijtgeraakt.

Maar hoe kon het toch zo mis gaan. Eigenlijk was het al jaren geleden gedoemd om ten onder te gaan, de concurrentie uit voornamelijk van landen uit het verre oosten die de producten veel goedkoper op de markt konden brengen is de grootste oorzaak.  Dat het bedrijf nog draaide komt vooral omdat zij 1 soort tape maakten die niemand anders kon maken, de productie van deze tape gaat nu verhuizen naar het zusterbedrijf in Frankrijk.

Toen in 2018 de eerste voortekenen zich aandienden kwam buurman Renolit om de hoek kijken die wel interesse toonde in het bedrijf, opvallend detail, Renolit is 1 van de grootste schuldeisers van Draka Polymer, Na boeken onderzoek, dat een vrij normale stap is als een bedrijf wordt overgenomen, bleek dat Draka een schuld van ruim 5 miljoen euro had, waarna Renolit besloot de overname niet door te zetten en zelfs direct daarop de huur op te zeggen en te eisen dat Draka Polymer per 1 mei j.l. het pand moest verlaten.

Ondertussen vroeg Draka bij de rechter uitstel van betaling aan en werd door de rechter Alex de Groot als bewindvoerder aangesteld. Deze ging op zoek naar investeerders die het bedrijf er weer bovenop wilden helpen en deze werd gevonden in Brazilië in de vorm van Starboard een grote investeringsmaatschappij. Deze wilde 700.000 euro investeren in het bedrijf maar stelde als voorwaarde dat de schuldeisers akkoord moesten gaan met 10% van de schuld en dat ook het personeel een loonoffer zou brengen.

Tijdens een besloten vergadering is het personeel hiermee akkoord gegaan waarna de weg vrij kwam om te onderhandelen met de schuldeisers over hun deel van de schuld. Toen driekwart van de schuldeisers hiermee akkoord gingen leek de lucht te klaren maar al snel bleek dat de drie grootste schuldeisers waaronder Renolit, hier geen genoegen meenamen waarna de rechter werd gevraagd om een ‘dwangakkoord uit te spreken.

Renolit de gebeten hond

Dat Renolit nu de gebeten hond aan het worden is in het faillissement van Draka Polymer is niet vreemd maar wel ten onrechte. Draka blijkt behalve bij Renolit een grote schuld te hebben bij het pensioenfonds en bij kredietverzekeringsmaatschappij Atradius.

Dat Renolit de huur opzegde lag na het terugtrekken uit de overnamegesprekken was te verwachten, na het inkijken van de boeken kwam Renolit er al snel achter dat Draka geen overlevingskansen meer had en ook omdat Renolit grote investeringen wil gaan doen in het bedrijf in Enkhuizen waarbij de panden van Draka worden bij betrokken.

Zak geld

Opvallend is wel dat het vertrek van een oud-directeur het failliete Draka Polymer veel geld heeft gekost, deze oud-directeur kreeg een forse ontslagvergoeding mee bij zijn vertrek terwijl het bedrijf al op omvallen stond.

Ontslagbrief

Vandaag krijgen alle personeelsleden van Draka Polymer hun ontslagbrief in huis zodat het UWV de betalingen kan overnemen. Een deel van het personeel kan mogelijk bij Renolit aan de slag, deze was al eerder aan het shoppen bij Draka naar personeel.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?