HOORN – Dankzij de nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC kunnen patiënten met longkanker sinds kort voor immuuntherapie terecht in het Dijklander Ziekenhuis, in Hoorn en Purmerend. Immuuntherapie is een behandeling met medicijnen, die het natuurlijke afweersysteem helpt om kankercellen te herkennen en vernietigen.
Minder inspanning
Longartsen Marjolein van Laren en Marian Tiemessen hebben zich ingezet om de immuuntherapie mogelijk te maken in het Dijklander Ziekenhuis. Van Laren: “We zijn heel blij dat dit gelukt is. Voor de patiënten met longkanker die in aanmerking komen voor deze therapie maakt de kortere reisafstand namelijk een groot verschil. Dat heeft vooral te maken met de duur van de behandeling. Die is langer dan een jaar.
Tekst loopt door onder de foto
Om dan elke 2 á 3 weken naar Amsterdam te moeten reizen is behoorlijk veeleisend. En dat terwijl de lichamelijke conditie van deze groep patiënten over het algemeen al niet zo best is.” De heer Vogel is een van de patiënten die immuuntherapie krijgt in het Dijklander Ziekenhuis. “Doordat je regelmatig in het ziekenhuis komt, merk je dat de medewerkers je leren kennen. Ze weten wie je bent en wat je achtergrond is. Het voelt allemaal toch wat persoonlijker dan het ziekenhuis in Amsterdam, omdat het hier kleinschaliger is.”
Effectieve behandeling longkanker
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat immuuntherapie (evt. in combinatie met andere oncologische behandelingen) effectief en relatief weinig belastend is. Het merendeel van de patiënten ervaart geen (heftige) bijwerkingen. Marian Tiemessen licht toe: “Deze vorm van therapie is nog vrij nieuw, maar veelbelovend. We hopen daarom in de toekomst ook andere vormen van kanker met immuuntherapie te kunnen behandelen. De mogelijkheden daartoe zijn in het Dijklander Ziekenhuis nu in ieder geval aanwezig.”
Onderzoek
Ymke Fokma, lid raad van bestuur, is verheugd met deze ontwikkeling: “De samenwerking met het Amsterdam UMC geeft ons de mogelijkheid om patiënten (die daarvoor in aanmerking komen) nieuwe behandelingen aan te bieden waarvoor ze anders naar een academisch ziekenhuis moeten reizen. Omdat we het belangrijk vinden dat meer patiënten makkelijker toegang krijgen tot de nieuwste behandelmethodes gaan we onze samenwerking de komende tijd verder uitbreiden.”
[signoff]