Medemblik Actueel.

De door crowdfunding bijelkaar gespaarde AED hangt nu bij Patrick Odendaal aan de buitenmuur
De door crowdfunding bijelkaar gespaarde AED hangt nu bij Patrick Odendaal aan de buitenmuur
Gezondheid

Woonschakel aangesloten bij landelijk AED-systeem

MEDEMBLIK – De Woonschakel heeft in het verleden diverse woongebouwen voorzien van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Een AED kan worden ingezet als mensen hartproblemen krijgen. Binnen het gebouw is een aantal bewoners opgeleid om de AED te kunnen bedienen. De AED’s van De Woonschakel bevonden zich echter achter ‘gesloten’ deuren en waren niet bereikbaar voor burgerhulpverleners.

Wanneer 112 wordt gebeld met een melding dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, worden opgeleide burgerhulpverleners, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd via de app of SMS. Deze hulpverleners ontvangen het adres van het slachtoffer en de locatie van de AED welke zij kunnen ophalen. De burgerhulpverlener start de reanimatie. De reanimatie duurt tot de ambulance is aangekomen en  professionals het werk overnemen.

Voor zover bekend zijn de AED’s van De Woonschakel nooit daadwerkelijk ingezet. Besloten is om het landelijk systeem te volgen, zodat opgeleide burgerhulpverleners de reanimatie kunnen uitvoeren. De bewoners van de betreffende woongebouwen zijn op de hoogte gesteld en de AED’s zijn inmiddels weggehaald.

De Woonschakel maakt graag van de gelegenheid gebruik om alle bewoners die deel hebben genomen aan
de reanimatie opleidingen, te bedanken. ,,Jullie hebben, met oog voor de medebewoners, zich de afgelopen jaren vrijwillig ingezet. Met veel inzet, motivatie en enthousiasme!“, aldus de woonschakel.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook