MEDEMBLIK – Met woede wordt gereageerd door de inwoners van Medemblik op het vernielen van het herdenkingsmonument op de Landswerf in Medemblik. De reacties zijn niet mals valt te lezen op facebook. Zo roept Peter Hooiveld op om de daders hard aan te pakken en met pek en veren besmeuren en een flinke taakstaf geven.
Burgemeester vind het onbegrijpelijk
Burgemeester Frank Streng zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: ,,Volgend jaar vieren we dat we 75 jaar leven in vrijheid. En juist daarom is het belangrijk dat er monumenten zijn die zichtbaar maken waarom we dat nu kunnen vieren. Het is onbegrijpelijk dat herdenkingsmonumenten vernield worden.”
Peter Sasburg, de drijvende kracht achter dit monument zegt in een reactie: ,,Verhaal in staal, 3 verzetsmensen, verhaal in hout, verhaal van verraden, gedeporteerde, vermoorde joodse psychiatrische patiënten en joodse onderduikers die als patiënten waren ingeschreven. Antisemitisme ten voeten uit !, door tuig inderdaad.”
Dit oorlogsmonument vertelt twee verhalen. Het ene verhaal gaat over het verzet van Wieger Boonstra, Pieter Franciscus Brittijn en Roelof Tiede Oost in het ziekenhuis, uitgevoerd in roestvast staal, waarin drie vredesduiven zijn uitgesneden. Een vormgeving op basis tekeningen over ‘leven in vrijheid’, die zijn gemaakt door leerlingen van basisscholen in de gemeente Medemblik. Het andere verhaal gaat over verraden, gedeporteerde, vermoorde joodse psychiatrische patiënten en joodse onderduikers. Een verbeelding door middel van een houten koffertje met gebroken Jodenster. Het is ontworpen door leerlingen in het voortgezet onderwijs van SG De Dijk in Medemblik.
Verraad en razzia’s
Door verraad van NSB-personeelsleden van het ziekenhuis, werden er door de Duitse bezetters twee razzia’s gehouden, op 2 maart 1944 en op 21 april 1944. Zestien joodse psychiatrische patiënten werden opgepakt en gedeporteerd naar kamp Westerbork. Vijftien van hen zijn vermoord in vernietigingskamp Auschwitz. Onder die patiënten zaten ook joodse onderduikers, die zich als psychiatrisch patiënt hadden laten inschrijven om zo de oorlog te kunnen overleven. Er bleven ook joodse psychiatrische patiënten en joodse onderduikers achter in het ziekenhuis. Zij ontsnapten aan de dood. Eén joodse onderduiker wist de Holocaust te overleven en kwam terug naar Amsterdam. In januari 1945 vonden er in het ziekenhuis, bekend als ‘broeinest’ van verzet, twee razzia’s plaats van ca. 100 Duitse soldaten. Pieter Franciscus Brittijn werd op 20 januari door verraad thuis gearresteerd, maar na vijf dagen vrijgelaten. Op 14 februari werd hij in het ziekenhuis weer opgepakt. Wieger Boonstra en Roelof Tiede Oost waren op de zelfde dag thuis gevangengenomen. Als represaille voor de dood, bij een vuurgevecht met verzetsstrijders, van de beruchte ‘Sicherheitsdienst’-medewerker Ernst Wehner, werden zij, met 27 andere gevangenen in Amsterdam door de Duitsers op straat gefusilleerd op 12 maart 1945.
Heeft u gezien wie dit heeft gedaan, bel dan met de politie 0900-8844 of als u liever anoniem blijft met 0800-7000
[signoff]