Alberdine, Tiny en Jeanette: ‘(Voor)lezen zorgt voor verbinding’

WOGNUM – Alberdine(71), Tiny(69) en Jeannette(75) zijn alle drie vrijwilligers bij de bibliotheek in Wognum en zijn vaak te vinden in verzorgingshuis Sweelinckhof in Wognum. Waar Jeannette nog een jonkie in het team is mogen Alberdine en Tiny zich al tien jaar vrijwilligers noemen.

De drie dames vertellen over hun werk als vrijwilliger bij de Westfriese Bibliotheek en vooral waarom voorlezen zo mooi is. Volgens Alberdine die begon als oproepkracht in de Bibliotheek van Wognum verzorgt samen met haar buurvrouw Tiny de uitleen in verzorgingshuis Sweelinckhof in Wognum. En mocht het zo zijn dat de bewoners zijn vergeten dat wij er zijn, dan zoeken de dames ze gewoon op in hun kamer en stimuleren ze om naar hun toe te komen om boeken te lenen.

Één keer per twee weken worden er boeken uitgeleend en de collectie blijft actueel omdat deze regelmatig gewisseld wordt. De dames merken wel dat het lenen van boeken minder wordt omdat de gemiddelde leefijd van bewoners voordat ze in het huis komen erg hoog is. Sommigen willen nog wel lezen maar door bv oogproblemen of dat het boek te zwaar is lukt dit niet meer.

Jeannette doet in het zelfde Sweelinckhof voor aan een dementerende vrouw, ze las een oproep in de krant voor het project Voorleeskracht, die voorlezen aan mensen met (beginnende) dementie. Jeannette was net gestopt met werken en zocht een mooie vervanger van haar werk. Na een voorlichtingsdag en een training begon Jeannette, die werd gekoppeld aan een bewoonster van Sweelinckhof, met haar vrijwilligerswerk. Dat liep anders dan zij had verwacht, de dame in spé wilde er niets van weten, ‘ik lees zelf we de krant met een kopje koffie erbij,’ kreeg zij te horen toen zij kennis kwam maken. Gelukkig vertelde haar begeleidster iets heel anders, de vrouw denkt dat ze de krant leest maar na 5 minuten ligt deze al bij de buren.  Van het 1 kwam het ander en na een poosje kwamen de foto’s al op tafel en vertelde de vrouw over haar gezin en toen Jeannette weer weg moest zei de vrouw ‘ik ga je uizwaaien en kom je weer terug? ” .

Denkt u nu van dat wil ik ook doen of ik wil mij op een andere manier inzetten voor de Westfriese Bibliotheken kijk dan eens of er een vrijwilligersvacature voor u hier tussen zit.

[signoff]

Reageren via facebook