Wethouders controleren ID’s van jongeren bij verkoop alcohol in supermarkt

WOGNUM – Jongeren die alcohol willen kopen hebben nog lang niet altijd een ID bij de hand. En het is voor verstrekkers niet altijd gemakkelijk om jongeren te controleren. Bovendien halen oudere jongeren vaak drank voor hun minderjarige vrienden. Of minderjarigen proberen een leeftijdgenoot achter de kassa te verleiden een oogje dicht te knijpen. Daarom houdt het Trimbos-instituut van 23 mei t/m 2 juni 2019 de landelijke actieweek ‘NIX zonder ID’ met het thema ‘Raad eens hoe oud ik ben’.

De regiogemeenten in Westfriesland nemen ook deel aan deze actieweek  met een ludieke actie om aandacht te vragen aan jongeren, (hun) ouders en verstrekkers voor de norm: NIX onder de 18 jaar. Wethouders zorg, Joset Fit (gemeente Medemblik) en Robert Tesselaar (gemeente Opmeer) gingen daarom op woensdagmiddag bij supermarkt Deen in Wognum ID-kaarten van jongeren controleren.

Tekst loopt door onder de foto

Wethouder Robert Tesselaar van de gemeente Opmeer (Foto: Barend Hoekstra)

Niet voor nix
Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit geldt voor alle verstrekkers, van supermarkten tot de sportkantines. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. Die leeftijdsgrens is er niet voor niks. Alcohol is schadelijk voor de gezondheid en kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren onder de 24 jaar flink beschadigen. Hiervan merk je pas later het effect. Daarom is het naleven van de norm NIX 18, een zaak van ons allemaal!

Actie op 29 mei
De regio Westfriesland wil jongeren, ouders en andere verstrekkers op een leuke manier bewust maken van de norm NIX onder de 18. Daarom helpen wethouders zorg achter de kassa mee met het controleren van ID-kaarten en zullen zelf ondervinden welke (leeftijds)dilemma’s er spelen door vooraf de leeftijd van jongeren te raden. De winkels van Deen in Westfriesland steunen de actie en ontvangen daarom de wethouders op woensdagmiddag in het supermarktfiliaal in Wognum aan de Kerkstraat 15. Met deze actie wil de regio het scherp blijven en consequent vragen naar een ID stimuleren bij alcoholverstrekkers om de verkoop van alcohol en tabak aan minderjarigen aan banden te leggen.

Wat kunnen jongeren zelf doen om te helpen?

Wat nog te weinig gebeurt, is dat jongeren zelf spontaan hun legitimatiebewijs laten zien bij de aankoop van alcohol en tabak. Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, sportkantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het moeilijk om de juiste leeftijd van de kopers in te schatten. Dus ben je 25 jaar of jonger, doe niet moeilijk en toon dan gewoon je

[signoff]

Reageren via facebook