21.5 C
Medemblik
13 augustus 2020 08:18
Medemblik Actueel.

Dolf Clarenburg nieuwe voorzitter Stichting Kasteel Radboud

MEDEMBLIK – Stichting Kasteel Radboud (SKR) heeft een nieuwe voorzitter in de persoon van Dolf Clarenburg. Tijdens de jaarlijkse kerstborrel is hij officieel gepresenteerd aan medewerkers en vrijwilligers als nieuwe voorman van de stichting. Dolf Clarenburg is sinds 2015 lid van het bestuur en sindsdien altijd vice-voorzitter geweest. Hij is de opvolger van Peter Botman, die drie jaar de voorzittershamer droeg. Peter Botman treedt terug als voorzitter en geeft direct ook zijn zetel als bestuurslid van de stichting op. Peter was sinds 2012 als bestuurslid betrokken bij Stichting Kasteel Radboud.

Dolf Clarenburg wil een verbindende rol spelen in de samenwerking tussen Stichting Kasteel Radboud, Ned1671, met Emma Buis als de beheerder van Kasteel Radboud en Stichting Monumenten Bezit (SMB), de eigenaar van Kasteel Radboud. “Kasteel Radboud kan mede dankzij de inzet van de Gemeente Medemblik, met een financieel duurzame toekomst, behouden blijven als publiek toegankelijke, toeristische attractie voor Medemblik en West-Friesland. Het is met name aan ons als stichting en Emma Buis als beheerder om die rol waar te maken. Daar zijn we in 2018 al goed mee begonnen en dat gaan we de komende jaren verder uitbouwen. Samenwerking is daarin cruciaal. Na een jaar hard bouwen staat er nu weer een mooie expositie en is het kasteel weer open voor iedereen. Het is een plek met een lage drempel, waar je de middeleeuwen kunt beleven. Waar je je thuis voelt als kind, maar ook als volwassene”, aldus de aantredende voorzitter Dolf Clarenburg.

Dolf Clarenburg is geen onbekende in Medemblik. Naast inwoner van de Radboudveste is hij onder andere ook commissaris bij Stadshavens BV en bij Stadsbrouwerij Radboud BV. Dolf heeft zijn hele werkzame leven doorgebracht in de bancaire sector, circa 30 jaar bij ABN-AMRO en als laatste werkgever bij Van Lanschot. Dolf wil de rol als voorzitter enige jaren op zich nemen, om zo voor continuïteit en duidelijkheid te zorgen.

Peter Botman kan met een gerust gevoel terugtreden als voorzitter van de stichting. Dat was wel anders bij zijn aantreden als bestuurslid in 2012. Teruglopende bezoekersaantallen, een verouderde inrichting, het stopzetten van de rijkssubsidie en het door de overheid afstoten van het gebouw. Het leidde in 2013 mede door zijn initiatief tot een als 1 april grap vermomde noodkreet: Het kasteel zou verkocht zijn aan een Rijke Rus!

De noodkreet hielp: op initiatief van SKR en met steun van de Gemeente Medemblik werd een Denktank in het leven geroepen die de voorwaarden voor het behoud van het kasteel benoemde in een KasteelVisie. Deze visie is in 2014 omgezet naar een KasteelPlan. Na de verkoop door het Rijk van het kasteel begin 2017 aan de SMB kon het plan eindelijk concreet worden gemaakt. “De hulp van de Gemeente Medemblik was daarbij doorslaggevend. Een investerings- en een exploitatiesubsidie zorgde ervoor dat de SMB ook wilde investeren en dat Ned1671, met Emma Buis als beheerder, aan de slag wilde gaan. De publiek toegankelijke toekomst van Kasteel Radboud is daarmee verzekerd”, aldus de vertrekkende voorzitter Peter Botman.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?