‘Zeilsport moet voor iedereen mogelijk zijn’

MEDEMBLIK – Vanaf dinsdag 21 mei gaan zeilers uit verschillende klassen de strijd met elkaar aan tijdens de Medemblik Regatta. Vijf dagen lang varen de grootste internationale topzeilers wedstrijden op het IJsselmeer. Wat kunnen we de aankomende dagen verwachten? En wat worden de hoogtepunten van deze editie? Woordvoerder van de Medemblik Regatta, Joost Brouwer, geeft antwoord op die vragen.

De aankomende dagen kun je Europees-, Wereld- en Olympisch zeilkampioenen tegen het lijf lopen in Medemblik. Onder andere de Nederlandse RS:X-surfers Lilian de Geus, Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe zijn aanwezig om het wedstrijdwater op te gaan. ‘De Medemblik Regatta staat dichter bij de Olympische Spelen dan we misschien denken’, vertelt Joost Brouwer. ‘De hele top binnen de zeilwereld is hier en zij zijn vol in strijd wie er volgend jaar in Tokio zijn of haar land mag vertegenwoordigen.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Drukke internationale kalender

Naast de RS:X-klasse die op de Olympische Spelen in Tokio 2020 te zien is en de talenten van de 49er- en de 49erFX-klasse zijn er ook andere klassen uitgenodigd. Zo zullen de zeilers in de Hansa Klasse en de Musto Performance Skiff-boot ook hun opwachting maken.

Wie het programma erop naslaat, ziet dat er ook een aantal bekende klassen binnen de zeilsport ontbreken de aankomende dagen. ‘We hebben een drukke internationale kalender. Veel zeilers willen deze zomer in Tokio trainen, omdat daar volgend jaar ook de spelen zijn. Daarnaast zijn er momenteel ook heel veel Europese Kampioenschappen. De Laser-klassen beginnen op dinsdag 21 mei aan het EK in Portugal. De Finn- en de 49er-klasse hebben onlangs hun wedstrijden in Athene en Weymouth gevaren, daarom moeten we die helaas missen. Logistiek is het voor hen niet mogelijk om op tijd in Nederland te zijn.’

Paralympische zeilers

Ondanks dat de Paralympische klassen niet meer op de agenda staan voor Tokio 2020 stappen ook de zeilers met een beperking in hun boot. ‘De Paralympische zeilsport is een paar jaar geleden van het olympisch programma verdwenen. Wij als evenement vinden dat heel jammer. De Medemblik Regatta staat altijd open voor iedereen. In het evenement willen we niemand uitsluiten, dus daarom zijn we heel blij dat we een klasse hebben in het aangepast zeilen. Wij vinden dat de zeilsport voor iedereen mogelijk moet zijn en daar werken we heel graag aan mee.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Foilen en eSailing

‘We hebben meerdere sportieve hoogtepunten op de agenda staan, zoals foilen en kitesurfen. Maar ook dat honderden kinderen gaan leren zeilen in de Oosterhaven.

Daarnaast moet ik eSailing benoemen, dat hebben we samen met het Watersportverbond de laatste tijd steeds verder ontwikkeld. Aankomende vrijdag is de kick-off en dan wordt het eerste Nederlandse Kampioenschap gezeild. Iedereen kan dat vanuit huis oefenen. Nog niemand heeft er veel ervaring in, dus nu is de beste kans om in te stappen!’ 

Innovatie staat hoog in het vaandel bij het evenement. ‘Innovatie is vanuit de historie altijd al belangrijk geweest. Er is heel veel traditie in het zeilen en dat vinden we hartstikke mooi, maar soms zijn we er ook op uit om die tradities te doorbreken. In Medemblik zijn er heel veel belangrijke innovaties geweest die erna zijn doorgevoerd in de sport. Zoals matchracen en de mogelijkheid om wedstrijden live op internet te volgen door 3d-tracking. Deze week testen we ook weer nieuwe software. We zijn altijd op zoek naar innovatie.’

Tekst loopt door onder de foto

woordvoerder Joost Brouwer (Foto: Roos Bähr)

Sterk deelnemersveld

‘Ik verwacht een heel mooi evenement. We proberen alles zo goed mogelijk te laten verlopen. De aankomende dagen worden veel mooie wedstrijden gevaren met een heel sterk deelnemersveld. We hopen dat het mooi weer wordt, maar natuurlijk hebben we dát helaas niet zelf in de hand.’

[signoff]

Reageren via facebook