15.1 C
Medemblik
7 juli 2020 19:10
Medemblik Actueel.

Cees Knol (87), Annie Neefjes-Stuyt (92) en Piet Knol (87) staan alle drie op de dorpsfilm van Nibbixwoud uit 1952. ((Foto: aangeleverd))

Harry op den Kelder heeft unieke dorpsfilm over Nibbixwoud

NIBBIXWOUD – Harry op den Kelder (70) en Koos Wenker (63) kwamen enkele jaren geleden tijdens een diner in een restaurant in Hoorn met elkaar in gesprek. Dit etentje werd aangeboden door het bestuur van Stichting Bessie aan hun vrijwilligers.

Tijdens dit gesprek vertelde Harry dat hij in het bezit was van een dorpsfilm, gemaakt is in 1952. “Deze film is ooit gemaakt in opdracht van fanfare St. Gregorius en gaat met name over het agrarische karakter van ons dorp”, laat Harry weten. “De oorspronkelijke film was eerder in bezit van Leo Weel en deze was door mij omgezet in een digitale versie, zodat de kwaliteit hiervan gewaarborgd bleef. Ook kreeg ik filmmateriaal van Niek op den Kelder met de opmerking: Je ziet maar wat je ermee doet.”

Meer oude filmbeelden

Tevens vertelde Harry tegen Koos dat hij al jaren in het bezit was van oude filmbeelden over diverse gebeurtenissen in het dorp zoals de Nibbikker wielerronde, de opmars van SEW voetbal en de verrichtingen van SEW handbal. “Deze filmbeelden kwamen van onder meer Jaap Boots, Simon Vleerlaag, Niek op den Kelder en Jan Appelman”, zegt Harry, “en toen kwam bij Koos het idee opborrelen al dit filmmateriaal in een voorstelling te verwerken met de film uit 1952 als start.”

Idee

“Ik wilde al jarenlang een film uitbrengen over allerlei activiteiten in Nibbixwoud over de laatste vijftig à zestig jaar”, vertelt Koos. “Niet eenvoudig, eerder een uitdaging, want neem enkel maar het feit dat de film uit 1952 een stomme film is, waarbij enkel het geruis van de camera te horen is. We besloten toen dat deze film van tekst en bijpassende muziek moest worden voorzien.”

Wie is wie

Een bijkomende vraag was, wie al die mensen waren op die dorpsfilm. Tijdens een bijeenkomst bij Koos in 2014 waren een aantal Nibbikkers uitgenodigd om de film te bekijken. “Dat waren Truus Moeskops, Annie Neefjes-Stuyt, Theo op den Kelder Hz. en Cees Ursem. Met andere woorden een gezelschap van alle leeftijden”, lacht Koos. “De bedoeling was om de namen te noteren van de personen die in de film langskwamen. Hier kwam weinig van terecht, want de ah’s en oh’s vlogen over en weer. U begrijpt: hilariteit alom.”

Inspreken

Maar wie moest de film inspreken? “Iemand met een mooie Hilversummer ABN (algemeen beschaafd Nederlands) stem? Nee dus, te mooi en te duur!”, glimt Harry. “Na wat discussie viel de keus op Cees Ursem (72), hij heeft een stem met een Nibbikker tongval.” Met het maken van de tekst startte het duo in januari 2016. Na veel herhaling en soms frustratie werd de film van 1952 in de loop van 2016 gemonteerd in.

Inleveren

De heren kregen steeds meer zin in het maken van een mooie film, want in augustus 2014 werd een oproep in de Kern geplaatst om filmmateriaal in te leveren bij Koos. “Binnen korte tijd kreeg ik een lawine aan amateur-filmmateriaal. Verrassend was dat er ontzettend veel materiaal bij de Nibbikers verborgen lag: voetbal, handbal, wielerronde, carnaval, Molenbad, het Gilde, brandweer en ik kan nog wel een tijdje doorgaan. Het meeste ingezonden materiaal was zonder tekst of muziek en moest helemaal worden doorgenomen om plaats en tijdstip vast te stellen. Het was ondoenlijk om al het materiaal te gebruiken. Het ging ons om duidelijke en herkenbare beelden. Inmiddels is bijna al het materiaal verwerkt en met tekst en muziek opgenomen. De naam van de film is: Herinner en Geniet.

Vertoning

Het filmcomité vertoont vrijdag 24 mei om 14.00 uur compilaties van de film in de filmzaal van de Dres aan de KBO, daar het niet mogelijk is om alles op één avond te vertonen. En een voorstelling om 20.00 uur. Toegangsprijs: 3 euro. Wie interesse in de film heeft, kan het bestelformulier invullen of een e-mail sturen. De totale lengte van de vijftien films is bijna tien uur en wordt aangeboden op 1 USB card en kost 20 euro. Uit de opbrengst worden de montage- en digitaliseringskosten van de film betaald.

Reserveren

“Wij verwachten een grote toeloop deze gezellige filmavond”, zegt Harry, “reserveren is gewenst, want vol is vol. Om alles vlekkeloos te laten verlopen, willen wij graag de reservering voor 20 mei ontvangen via dorpsfilmnibbixwoud@outlook.com. Belangstellenden kunnen ook bellen naar 06-27395062 na 16.00 uur.”

Via: Rodi Media

[signoff

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?