Medemblik stopt niet met gebruik vervuilde compost HVC

MEDEMBLIK – In 2018 kwam uit onderzoek naar buiten dat compost van HVC vervuild is met plastic afval, boosdoener is vooral de consument die het gft-afval niet goed scheidt. Niet alleen particulieren die compost van HVC gebruiken maar ook de gemeente Medemblik en landbouwers gebruiken deze compost.

Op vragen van Medemblik Actueel aan de gemeente Medemblik over dit feit zegt woordvoerster Silvia Hana: ,,HVC is in onze regio opdrachtnemer voor het inzamelen van gft, dit verwerken tot compost en de voorlichting hierover. HVC heeft de kennis en kunde hiervoor in huis. De gemeente Medemblik vertrouwt er op dat HVC deze taak goed uitvoert en dat de compost die HVC uitgeeft aan de kwaliteitseisen voldoet. Naar aanleiding van berichtgeving in de media vragen we HVC naar de consequenties van het uitgeven van compost met het huidige keurmerk. Verder vragen we HVC om extra voorlichting over GFT-afval te geven aan onze inwoners.

Op de video ziet u het relaas van een akkerbouwer in Noord-Holland die door gebruik van vervuilde compost overal op zijn land plastic deeltjes tegenkomt.

[signoff]