16.6 C
Medemblik
9 juli 2020 14:11
Medemblik Actueel.

Foto: NH Nieuws

Twisk eert ‘Gijs de Gans’ met een standbeeld, Gijs verbond de mensen van Twisk

TWISK – “Het is mooi hoe een gans de mensen kan verbinden”, zegt voorzitter Vok Kay van de dorpsraad in Twisk. Gijs, die vorig jaar overleed, was voor veel mensen niet zomaar een gans. Vele mensen hebben hem verzorgd gedurende zijn leven. Hij bracht het dorp samen en dat mag niet worden vergeten.

Daarom is er in Gijs’ eer een bronzen beeld gemaakt dat vrijdag wordt onthuld. Zelfs burgemeester Frank Streng zal hierbij aanwezig zijn, want zo bijzonder was Gijs voor de buurt. Gijs werd 25 jaar geleden geboren en overleed vorig jaar in de eerste week van juni, meldt NH Nieuws

Verwisselde eieren

Naast het beeld komt een informatiebord, waarop het bijzondere verhaal van het leven van Gijs staat beschreven. Want het was al een wonder dat Gijs werd geboren. Zijn ouders waren namelijk onvruchtbaar. Een buurtbewoner vond dat zo zielig dat de onbevruchte eieren stiekem werden verwisseld met bevruchte eieren van een ganzenpaar uit Zwaagdijk.

Nooit meer

Jopie Koeleman verzorgde hem het grootste deel van zijn leven. Gijs was een icoon, zo luidt ook het memoire dat het dorp heeft geschreven. “Geen luidruchtige begroetingen meer zodra Jopie eraan kwam. Geen enthousiast gegak meer naar voorbijgangers als ze hem riepen. Nooit meer chagrijnig worden van de grasmaaier. Geen herkenningspunt meer in het dorp.”

Standbeeld

Aan het einde van deze vrijdagmiddag stroomt de tuin waar Gijs altijd woonde, vol met zo’n tachtig belangstellenden. Met name voor Jopie Koeleman is het een bijzondere middag: toen het slechter ging met Gijs, ging zij twee keer per dag naar hem toe om hem te verzorgen en te voeren. Acht jaar lang kwam ze Gijs opzoeken. “Hij was ontzettend slim en had ontzettend veel humor”, vertelt Jopie als ze Gijs omschrijft.

Symbool

“Ik ben zelf veehouder en heb soms wel duizend ganzen op mijn terrein, dat vind ik dan minder leuk. Maar Gijs is echt bijzonder”, zegt Vok Kay met een lach. Ook burgemeester Streng, zelf woonachtig in Twisk, heeft Gijs gekend: “Een gans is een gans, maar Gijs was een hele eigenzinnige gans. Het staat voor het symbool voor saamhorigheid. Hij was onlosmakelijk verbonden met de Twisker samenleving.”

Aan de Dorpstraat staat een informatiebord over Gijs. Het standbeeld staat op het privé-erf waar Gijs altijd gewoond heeft, maar is vanaf de weg te zien.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?