Medemblik Actueel.

Column

Column Siem Zeilemaker: ‘Huizen tekort’

Er wordt veel geklaagd over een schreeuwend tekort aan woonruimte. De wachtlijsten voor een huurwoning zijn lang, zeker als je in je eigen kern wilt blijven wonen. De ene kern is nu eenmaal populairder, bijv. doordat er meer voorzieningen zijn, dan de andere kern. Daarnaast zijn er ook (bijna) geen betaalbare koopwoningen beschikbaar.

Siem Zeilemaker(PWF)

Probleem is dat we maar een beperkt aantal woningen mogen bouwen van de provincie en dat veel woningen in verschillende kernen verkocht of verhuurd worden voor huisvesting van arbeidsmigranten. Dat levert lekker veel op en ja… Maar de mensen in die kernen zien het karakter van hun gezellige dorp veranderen en voor wat..? Het is belangrijk voor DE economie, zegt de regering, de wethouder, de eigenaar van het bollenbedrijf en ga maar door. Maar is groei van de economie altijd goed voor het welzijn van onze inwoners? Ik denk van niet. En tenslotte is het gemeentebestuur er voor alle inwoners van de gemeente.

Maar hoe lossen we het op..? Gister stelde ik, niet voor de eerste keer, in een vergadering van de gemeenteraad voor om met z’n allen in een bus te stappen en verhaal te gaan halen bij het provinciebestuur. Daar zitten net weer nieuwe mensen dus wie weet kunnen we ze zo ver krijgen dat we meer mogen bouwen.

Ik kreeg er de handen weer niet voor op elkaar..? De wethouder kwam met een verhaal dat ze al samen met de hele Noordkop en West-Friesland lobbyen bij de provincie. Ja, dat zei een andere wethouder een jaar geleden ook al.

Ik denk dat we moeten proberen toestemming te krijgen om een flink aantal kleine woningen te bouwen voor jongeren, alleenstaanden, spoedzoekers. Voor permanent en tijdelijk. Huur, zowel als koop. Als dit lukt denk ik dat er ook meer doorstroming van grote naar kleinere woningen komt. Hoeveel alleenstaanden wonen er niet in een eensgezinswoning en zouden misschien best wel willen verhuizen naar een kleinere, vaak goedkopere woning. Maar dan moeten ze er wel zijn.

PWF, mijn partij, gaat hierover in de volgende raadsvergadering een voorstel indienen. Laten we met elkaar eens rondkijken of we daar in de verschillende kernen een goede plek voor kunnen vinden. In Medemblik-stad denk ik dan het eerst aan de Stadtmanlokatie.

Ik hoor graag uw mening.

Groet van Siem.Zeilemaker@ME.com

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageren via facebook