20.9 C
Medemblik
6 augustus 2020 23:53
Medemblik Actueel.

De bed & breakfast in Opperdoes. Klanten waarderen deze B&B met een 9.3. (Foto B&B Opperdoes)

D66 en GemeenteBelangen willen scherpere controle op bed & breakfasts

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik heeft zich als doel gesteld om een sterk toeristisch product aan te bieden aan de mensen die onze gemeente willen komen bezoeken en willen blijven overnachten. De laatste paar jaar is er een sterk groeiend aanbod van B&B-locaties waarvan sommigen niet geregistreerd staan.

Volgens de regels die zijn opgesteld door de gemeente Medemblik mag een B&B niet groter zijn dan 60m² maar recente waarnemingen zijn voor D66 en GemeenteBelangen aanleiding om aan de bel te trekken. Beide partijen willen weten of de huidige groei op een verantwoorde manier en hanteerbare wijze is gereguleerd, D66 en GemeenteBelangen sluiten namelijk niet uit dat er een zekere wildgroei gaande is binnen de gemeentegrenzen van Medemblik en de veiligheid niet altijd goed gewaarborgd is en er niet altijd volgens de regels wordt gewerkt.

Zo blijkt er in Onderdijk een B&B te zijn met een oppervlakte van 132m² die ook nog eens op Marktplaats als starterswoning werd aangeboden. Op het terrein waar deze B&B is gevestigd zijn ook bedrijven gevestigd.

D66 en GemeenteBelangen hebben via schriftelijke vragen de gemeente om het volgende gevraagd:

  1. Hoe worden B&B-locaties in de gemeente gecontroleerd?
  2. Biedt de bestaande regeling voldoende handvaten voor een effectieve controle op het gebruik van B&B’s overeenkomstig de bedoeling en op veiligheidsaspecten?
  3. Is informatie te geven over de handhaving ten aanzien van B&B’s?
  4. Is het college het met ons eens dat wildgroei van B&B in relatie tot onvoldoende regulering en handhaving kan leiden tot oneerlijke concurrentie voor de hotels, die aan veel meer eisen moeten voldoen?
  5. Met de komst van steeds meer B&B’s op woonerven kan de privacy van de bestaande woonomgeving op de proef worden gesteld. Bent u het met ons eens dat de regels de privacy moeten beschermen?
  6. Is het college – afhankelijk van de antwoorden op de vorige vragen – bereid met aanpassing/aanvulling van beleidsregels te komen om aan vermelde zaken tegemoet te komen en daarmee verder bij te dragen aan een hoogwaardig en veilig toeristisch product?

Het college heeft 2 weken de tijd om te reageren op deze vragen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?