16.3 C
Medemblik
8 juli 2020 20:29
Medemblik Actueel.

Gemeentelijk monument Nieuwstraat 61 Medemblik

MEDEMBLIK – Woon-winkelhuis met achterhuis, in de kern vermoedelijk 17de-eeuws, werd in de 19de eeuw voorzien van een lijstgevel. De kroonlijst en het als natuurstenen blokken bepleisteren van de gevel zijn kenmerken van het neoclassicisme. In de eerste helft van de 20e eeuw zijn de muren van de begane grond verdieping van het achterhuis nieuw opgemetseld. Tamelijk recent is het pand gerestaureerd en verbouwd waarbij de achtergevel grotendeels vernieuwd is. Het thans als winkel in gebruik zijnde pand, gesitueerd aan de oostzijde van de Nieuwstraat, verkeert in deels gave staat. Interieur is de oorspronkelijke indeling niet bewaard gebleven. Het winkelpand wordt door een bakstenen stoep belegd met witte en grijze tegels van de straat gescheiden. Het pand vormt een beeld ondersteunend element in de gevelwand van de Nieuwstraat.

Exterieur

Op min of meer L-vormig grondplan gebouwd voormalig woonhuis onder driezijdig schilddak gedekt met de oorspronkelijke, zwart geglazuurde Hollandse pannen (voordakschild) en nieuwe, rode Verbeterde Hollandse pannen (zijdakschilden) en met achterhuis onder driezijdig, met grijze Verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. In het voordakschild van het voorhuis is een klein ijzeren daklicht ingestoken. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. Het pand wordt links en rechts door een osendrop gescheiden van de buurpanden.

De voorgevel (westkant) is boven een grijs gepleisterde plint witgepleisterd en voorzien van groeven om blokken te suggereren. De links in de gevel geplaatste niet-oorspronkelijk toegangsdeur bestaat uit een onderdeur met paneel en een bovendeur met glasruit waarboven een bovenlicht. Rechts van de toegangsdeur bevinden zich twee negenruitsschuiframen. Op de verdieping zijn twee oorspronkelijke vierruitsschuiframen. Zowel de winkeldeur als de schuiframen beneden en boven zijn geplaatst in oorspronkelijke, rijk geprofileerde kozijnen. Het winkelpand wordt door een bakstenen stoep belegd met oude, witte en grijze tegels van de straat gescheiden.

De linkerzijgevel (noordkant) en de rechterzijgevel (zuidkant) zijn blinde muren en bestaan in ieder geval nog ten dele uit de oude gele bakstenen waarmee het pand eind 17de eeuw is opgetrokken. De achtergevel (oostkant) is recent gerestaureerd en toen opgetrokken uit een tamelijk groot formaat gele steen

In halfsteensverband en heeft een topgevel met vlechtwerk, waarin meerdere staafankers. In de achtergevel een niet-oorspronkelijk staand raam en een niet-oorspronkelijke dubbele openslaande deur

Exterieur achterhuis

De zijgevel (zuidkant) is op de begane grond in halfsteensverband nieuw opgemetseld met een bruinrode steen van een tamelijk groot formaat. In deze gevel een niet-oorspronkelijk raam en een niet-oorspronkelijke deur. Ter hoogte van de bovenverdieping is het oorspronkelijke muurwerk van oude IJsselsteentjes, gemetseld in halfsteensverband behouden gebleven, evenals de oude staafankers. In het muurwerk resteert een boogvormige rollaag boven een dichtgemetselde kleine gevelopening. Het vierruitsraam in deze gevel is nietoorspronkelijk.

De achtergevel (oostkant) is op de begane grond in halfsteensverband nieuw opgemetseld met een bruinrode steen van een tamelijk groot formaat. In deze gevel een niet-oorspronkelijk raam. Ter hoogte van de bovenverdieping is het oorspronkelijke muurwerk van oude IJsselsteentjes, gemetseld in halfsteensverband behouden gebleven. Het negenruitsschuifraam bovenin de gevel is oorspronkelijk.

Interieur

In het interieur zijn enkele authentieke elementen bewaard gebleven. De oude moerbalken en kinderbinten met sleutelstukken zijn vermoedelijk deels nog aanwezig en de bedsteden op de bovenverdieping zijn nog intact. Enkele oude panelen zijn hergebruikt als plafondversiering.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als deels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de kern vermoedelijk 17de-eeuws woon-winkelhuis met in de 19de eeuw aangebrachte lijstgevel en een façade met neoclassicistische kenmerken.

Het object heeft enige ensemblewaarde in relatie tot andere aan beide zijden van de straat gelegen winkelpanden van twee bouwlagen onder een zolderverdieping met lijstgevel waarmee het een historische eenheid vormt van bebouwing van winkelpanden uit de 17de, de 18de en de 19de eeuw aan de Nieuwstraat.

Het pand vormt samen met het buurpand nummer 63, dat ook is uitgevoerd met een lijstgevel en een façade met neoclassicistische kenmerken, een beeldbepalend element in de gevelwand van de Nieuwstraat. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen krachtens bestemming of anderszins rechtens onroerend is.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?