4.3 C
Medemblik
17 januari 2021 13:13
Medemblik Actueel.

Ondernemers gezocht voor de Week van de Circulaire Economie

MEDEMBLIK – In mei dit jaar zullen de Westfriese gemeenten gezamenlijk de Week van de Circulaire Economie organiseren. Hiervoor vraagt de gemeente Medemblik de ondernemersgemeenschap om inlichtingen: bent u hiermee al bezig? Zou u graag iets willen doen? Zulke en andere vragen stelt de gemeente graag aan haar ondernemers, en is zelfs bereid om langs te komen bij uw bedrijf om uw mening te horen.

Het bedrijfsleven en de circulaire economie

Er is vanuit alle hoeken van de maatschappij een groeiende interesse in de omschakeling naar een groenere economie. Vooral in het bedrijfsleven lijkt er in de afgelopen jaren een verandering te zijn geweest in de houding tegenover een ‘groene verantwoordelijkheid’. Van groot belang is de zogenaamde circulaire economie, waarbij bedrijven en andere partijen samenwerken om producten en grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken. Door producten of processen aan te passen wordt er zo min mogelijk weggegooid, en maximaal gebruik gemaakt van energie. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld het uitwisselbaar maken van onderdelen in producten die anders geheel zouden moeten worden vervangen. Procesoptimalisatie is een ander aspect van het ‘groener ondernemen’. Een voorbeeld hiervan is te vinden in de magazijntechniek, waar Jungheinrich Profishop door middel van technologische investering doelt op tijd- en energiebesparingen in bedrijven.

Verduurzaming in de gemeente Medemblik

Eerder dit jaar zette de gemeente Medemblik reeds een reeks informatie-avonden op om inwoners in te lichten over de mogelijkheden oudere woningen, vooral huizen die in de jaren tachtig zijn gebouwd, beter te isoleren. In samenwerking met het Duurzaam Bouwloket, dat in het hele land ondernemers en particulieren bijstaat, werden drie avonden georganiseerd die zich richtten op de beste manieren om energieprestaties van jaren tachtig-woningen te verbeteren, en wat voor kosten en baten hiermee gepaard gaan. Burgers zijn zich veelal niet bewust van de mogelijke subsidies en leningen, waardoor het allicht een grotere drempel vormt om te investeren het verduurzamen van een woning.

Contact opnemen

Wilt u bijdragen aan de Week van de Circulaire Economie? U kunt een email sturen naar circulair@medemblik.nl of bellen met (0229) – 85 60 00. Alle feedback en ideeën zijn welkom, en zoals reeds gezegd komt de gemeente ook graag bij u langs om te zien hoe u uw ideeën over groen en circulair ondernemen in de praktijk toepast.

[signoff]

Reageren via facebook